Dolar 44,4980
Euro 52,0709
Altın 6.789,38
BİST 13.548,99
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Per 12°C
Cum 10°C
Cts 13°C
Paz 15°C

Başbakan Yıldırım Moğolistan’da resmi törenle karşılandı

Başbakan Yıldırım Moğolistan’da resmi törenle karşılandı
06/04/2018 08:54
A+
A-

Başbakan Yıldırım Moğolistan’da resmi törenle karşılandı

Başbakan Yıldırım, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Moğolistan’da Başbakan Khurelsukh Ukhnaa tarafından resmi törenle karşılandı.

Cengiz Han Meydanı’nda bulunan Devlet Sarayı’ndaki tören, Başbakan Binali Yıldırım ve Moğolistan Başbakanı Khurelsukh Ukhnaa‘nın yerlerini almasının ardından iki ülke milli marşlarının çalınmasıyla başladı.

Başbakan Yıldırım, daha sonra atlı birliklerin de yer aldığı askeri tören mangasını selamladı.

Tokalaşarak basın mensuplarına poz veren Yıldırım ve Ukhnaa, şeref defterinin imzalanmasının ardından baş başa görüşmeye geçti.

Yıldırım, daha sonra Ukhnaa ile Devlet Sarayı’nda düzenlenen heyetler arası görüşmeye başkanlık etti.

Yıldırım, burada yaptığı konuşmada, ata yurdunda heyetiyle bulunmaktan dolayı mutluluk duyduğunu söyledi.

Moğolistan’ın gelişen demokrasisi, köklü kurumsal yapısı ve insan hakları konusundaki iyi siciliyle Avrasya’da başarılı bir örnek olduğunu vurgulayan Yıldırım, “Aramızda derin tarihi bağlar, ortak kültür ve geleneklerimizden kaynaklanan ilişkilerimiz her bakımdan iyi durumdadır, sürekli gelişmektedir. Türkiye’yi dış politikanızda üçüncü komşu olarak görmenizden memnuniyet duyuyoruz. Önümüzdeki yıl diplomatik ilişkilerimizin 50. yılını kutlayacağız. Bu 50. yılı iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için önemli bir fırsat olarak görüyoruz.” diye konuştu.

Yıldırım, Ukhnaa ile beraberindeki eğitim, sağlık, savunma ve çevre bakanlarını Türkiye’de ağırlamaktan memnuniyet duyacaklarını ifade etti.

Türkiye’nin son 16 yılda güçlü iktidar ve istikrar sayesinde çok önemli bir atılım gerçekleştirdiğine dikkati çeken Yıldırım, 2002 sonunda iktidara geldiklerinde Türkiye’nin de Moğolistan gibi IMF destekli bir ekonomi yönetimi olduğunu hatırlattı.

IMF ile 2013’te yollarını ayırdıklarını, kendi imkan ve kabiliyetleriyle ekonomiyi yönettiklerini dile getiren Yıldırım, şöyle konuştu:

“Son 15 yıl içinde milli gelirimizi 230 milyar dolardan 860 milyar dolara çıkardık. Satın alma gücü paritesine göre dünyanın 13. büyük ekonomisine sahibiz. Yıllık ihracatımız 160 milyar dolar civarında. Toplam dış ticaretimiz 400 milyar doların üzerinde. Avrupa’da da 6. büyük ekonomiyiz. Türkiye’nin potansiyelini dikkate aldığınızda Moğolistan ve Türkiye arasındaki ekonomik hacim çok mütevazı, çok küçük. 30 milyon dolar hiçbir şey değil. Bunun kısa vadede 300 milyon dolar olması işten bile değil. Bunları konuşacağız.”

Heyetler arası görüşme basına kapalı devam etti.