Dolar 44,1928
Euro 50,5788
Altın 7.126,36
BİST 13.092,93
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Az Bulutlu
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Sal 12°C
Çar 10°C
Per 9°C
Cum 9°C

AKP’DEN DARBEYE ILK YORUM!

AKP’DEN DARBEYE ILK YORUM!
04/07/2013 13:40
A+
A-

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, Mısır’da ordunun yönetime el koymasıyla ilgili açıklama yaptı..Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, Mısır’da ordunun yönetime el koymasıyla ilgili, “Muhammed Mursi, ordunun tavrına direnir mi, direnirse iç çatışmalar çıkar mı? Bunu şimdilik bilemiyoruz ama ordunun 2 gün önce verdiği muhtıra karşısında Mursi’nin boyun eğmeyen tavrını takdir etmek gerekiyor. Mursi’nin tanklara, toplara direnecek hali var mı? Bunu bilemiyoruz. Mursi taraftarları, ordu ve Mursi karşıtlarıyla çatışırsa kan dökülür. Bunu tasvip etmeyiz” dedi.

 

Mısır’daki krize ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çelik, bu ülkede halkın iradesiyle seçilmiş iktidara karşı önce muhtıra verildiğini şimdi de fiili olarak darbenin gerçekleştirildiğini belirterek, “Bu darbenin dış desteği de var. Bazı batı ülkeleri, Müslüman Kardeşler hareketinin iktidara gelmesini hazmedemediler, hazmetmek istemediler. Önce meydanları hareketlendirdiler, sonra muhtıra verdiler, şimdi de darbeyi yaptılar” diye konuştu. Mısır’daki tablonun 1960 ve 1980 darbelerinde Türkiye’de yaşananlara benzediğini dile getiren Çelik, “Bu, geri kalmışlık göstergesidir, bu tablonun Mısır’da yaşanması bizi üzüyor. İran, Mısır dost ve kardeş ülkedir. İslam ülkeleri içerisinde önemli bir yere sahiptir” ifadesini kullandı.

Çelik, Mısır’da bundan sonra oluşacak tablonun ülke ekonomisinin düzelmesine yardımcı olmayacağını belirterek, “Askerler, ekonomiyi düzeltemez. Mısır ekonomisi, büyük ölçüde turizmle ayakta duruyordu. Bu süreç, turizme, dolayısıyla Mısır ekonomisine ve Mısır halkına ağır darbe vurmuştur. Bazı batılı ülkelerin, ‘can suyu’ gibi sınırlı maddi destekleri olabilir ama bu ekonominin düzelmesine çare olmaz” değerlendirmesinde bulundu. Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin “Bileğinin hakkıyla” seçimleri kazandığını aktaran Çelik, “Mursi, Hüsnü Mübarek döneminden kalan bürokrasinin organize ettiği ve sonuçlanması haftalarca süren seçimleri bileğinin hakkıyla kazandı. Hüsnü Mübarek zihniyetinin gözetiminde yapılan seçimlerde, Mursi ile beraber demokrasi kazandı” dedi.

Çelik, şunları kaydetti:

“Muhammed Mursi, ordunun tavrına direnir mi, direnirse iç çatışmalar çıkar mı? Bunu şimdilik bilemiyoruz ama ordunun 2 gün önce verdiği muhtıra karşısında Mursi’nin boyun eğmeyen tavrını takdir etmek gerekiyor. Mursi’nin tanklara, toplara direnecek hali var mı? Bunu bilemiyoruz. Mursi taraftarları, ordu ve Mursi karşıtlarıyla çatışırsa kan dökülür. Bunu tasvip etmeyiz. Ancak Mursi ve Mursi yanlıları, ‘bu darbeyi içine sindirsin’ demiyoruz. Mursi’yi iktidara getiren geniş kitlelerin kendi oyuna, kendi namusuna sahip çıkması gerekiyor.”