Dolar 44,3470
Euro 51,4650
Altın 6.292,06
BİST 12.946,44
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 12°C
Çok Bulutlu
İstanbul
12°C
Çok Bulutlu
Çar 12°C
Per 14°C
Cum 19°C
Cts 15°C

ABD: IŞİD’İN TÜRKİYE ÜZERİNDEN PETROL KAÇIRDIĞI BİR GERÇEK

ABD: IŞİD’İN TÜRKİYE ÜZERİNDEN PETROL KAÇIRDIĞI BİR GERÇEK
08/12/2015 12:05
A+
A-

ABD Dışileri Bakanlığı petrol kaçakçılığının hala IŞİD’in önemli bir gelir kaynağı olduğunu ve bu kaçakçılığın bir kısmının Türkiye üzerinden yapıldığını bildiklerini açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, “IŞİD’in Türk hükümetinin desteğiyle Türkiye üzerinden petrol kaçırdığına” ilişkin sorulara cevap verdi. Türk hükümetinin IŞİD’in petrolünden çıkar sağladığı iddialarına karşı çıkan Kirby, bu konuda ellerinde herhangi bir bulgu olmadığına yönelik sözlerini tekrarladı.

Kirby, “Türk hükümeti ile IŞİD arasında petrol kaçakçılığı veya tüketimi konusunda herhangi bir gizli anlaşma görmüyoruz.” dedi. Bu iddiaların temelsiz olduğunu vurguladı.

IŞİD’in para kaynaklarından birinin petrol kaçakçılığı olduğunu bildiklerini kaydeden Kirby, “Bazı kaçakçılık güzergahlarının Türkiye ile olan sınırdan geçtiğini biliyoruz. Bu bir gerçek ve Türkler de bu konuda konuştu.” dedi.

IRAK’TAN MÜSAADE ALINMALI…

Kirby, Türkiye’nin Irak’ın kuzeyindeki Musul’un yakınlarında bulunan Başika bölgesine asker gönderilmesi ile iki ülke arasında artan tansiyonu değerlendirdi. Türkiye ile Irak arasında bu mesele ile ilgili bir diyalog ortamı sağlanmasından mutlu olduklarını kaydetti.

Geçmişte bu yönde yaptığı açıklamaların arkasında olduğunu kaydeden Sözcü, “Irak içinde IŞİD’e karşı yapılacak herhangi bir askeri girişim Irak hükümeti’nden izin alınarak ve tam koordinasyon ve konsültasyon ile yapılmalıdır.” dedi.

Başkan Barack Obama’nın IŞİD’le Mücadele Küresel Koalisyonu Özel Temsilcisi Brett McGurk de söz konusu gelişmenin ardından, “Türkiye’nin Irak topraklarına Irak hükümetinin rızası olmadan asker konuşlandırmasını desteklemiyoruz.” açıklamasını yapmıştı.

cihan