Bölücülerin ve Pontus severlerin korkulu rüyası TOPAL OSMAN
Osmanlı Devleti işgallerle çalkalanırken Rum çeteler Doğu Karadenizde yerleşim yerlerine hareket ederek köy ve kasabalarda katliamlara başlarlar.
GİRESUN KALESİNİN…
EN ÜST YERİNE ANIT MEZAR YAPILMASINI ATATÜRK’ÜN
SAĞLADIĞI…
HEM BÖLÜCÜLERİN HEM PONTUS SEVERLERİN KORKULU RÜYASI;
“TOPAL OSMAN AĞA”
Doğu Karadeniz sahili ve iç tarafı Müslüman Türk’ün yaşadığı Osmanlı toprağında, Rumlar uygun bir zemin bulup bölgedeki Rum dağ köylerinden militan toplayarak 3 ayın sonunda İngilizlerin silah ve teçhizat desteğiyle harekete geçtiler.
Dönemin batılı devletleri bu katliamı da bizim tarih kitaplarımıza dahi “isyan” diye kaydettirmiştir.
Doğu Karadeniz’in dağ köy ve kasabalarında şahit olanların kanının donduran saldırılarda, bölgedeki Müslüman Türklerin binlercesini vahşice öldürdüler.
Kin dolu Rumlar, köylerdeki Türk mezarlığını dahi kazıp, kemikleri çıkarıp yaktılar. İmamların üzerine kızgın yağlar dökerek katlettiler.
Bu olaylar olurken…
Mayıs 1919 tarihinde Yunan Kızılhaç heyetini taşıyan bir Yunan gemisi Giresun’a gelir. Heyet Taşkışla’ya Haziran 1919 Tarihinde Pontus bayrağını asarlar.
Bu olaylar üzerine Osman Ağa yakın arkadaşları ile harekete geçerek birlikte işgalcilerin Pontus bayraklarını indirip, yerlerine Türk bayrağını asarlar.
Osman Ağa; İzmir ilinin Yunanlılar tarafından işgal edilmesi üzerine, Giresun’da büyük bir miting düzenleyerek işgalci devletleri ve göz yumanları protesto etmiştir.
Havza’da Mustafa Kemal Paşa ile gizlice buluşan Osman Ağa, buluşmadan sonra Atatürk’ten aldığı emirler doğrultusunda hareket etmiş, ayrıca bu emirler kendisine güç verdiği için daha rahat hareket etmeye başlamıştır.
Giresun Askerlik Şubesi Başkanı ile anlaşarak, Eylül 1920´de Giresun gençlerinden oluşan “GİRESUN GÖNÜLLÜLER TABURU”nu kurmuştur.
Kurulan bu tabur ilk önce Ermeni saldırılarında görev almıştur…
Osman Ağa…Mustafa Kemal Paşa ile tekrar buluşmuş, Atatürkün korunması için önce yanındaki 10 kişiyi, daha sonrada Giresun’dan topladığı 100 kişilik muhafız gurubunu Ankara göndermiş.
Bu şekilde Atatürkün ilk muhafız birliği Giresunlulardan kurulmuş oldu…
Giresun’da GEDİKKAYA isimli bir gazete çıkartarak, bölgede milli şuurun oluşmasını sağlamaya çalışmıştır…Bu milli ve yerli çalışmaları art niyetli kişiler tarafından engellenmeye çalışılmış.
Giresun Müdafa-i Milliye Başkanı ve Belediye Başkanı sıfatıyla Ankaraya gitmiş, gerekli emirleri aldıktan sonra Giresun’a dönerek, “Gönüllü Alayların” kurulması çalışmalarını başlatmıştır..
Mart 1921´deki İngiliz desteği ile çıkan bölücü KOÇGİRİ ayaklanması Topal Osman Ağa komutasındaki 47. Gönüllü Alayının büyük katkıları ile bastırılmıştır.
Koçgiri’nin “Kürdistan’ı tanıyın yoksa tanıtırız” deyişine…Atatürk cevap verir:
“Bekleyin, Topal Osman Ağa sizi tanımaya geliyor.!!” sözü meşhurdur.
Çorum-Merzifon-Tokat ve Samsun havalisinde Rum ve Ermeni çetelerini tamamen ortadan kaldıran Osman Ağa, komutasındaki Gönüllü Alayı ile birlikte Sakarya savaşına katılmıştır.
Bu savaşta 42. Alay, hemşehrisi Tirebolu’lu Binbaşı Hüseyin Avni Bey Komutasında büyük kahramanlıklar göstermiştir, Taşlıtepe sırtlarını kanlarının son damlasına kadar savunmuşlar. Bu alayın tamamını şehit veren Osman Ağa, Mangaltepe sırtlarında büyük kahramanlıklar göstermiştir.
Trabzon Milletvekili Ali Şükrü Bey cinayetinin azmettiricisi olduğuna karar verilince hakkında tevkif kararı verildi…Karara karşı çıkan Topal Osman Ağa çıkan bir çatışmada 40 yaşında iken vefat etmiştir…
Cenazesi, kardeşlerinin Atatürk’ten ricası üzerine Giresun’a nakledildi ve Kurban Dede mezarının yanında Giresun Kalesi’ne defnedildi.
Naaşı, Atatürk’ün Giresun’u ziyaretinde verdiği emir üzerine 1925 yılında kalenin en yüksek tepesinde yaptırılan anıt mezara nakledilmiştir.
Balkan Harbi’nde Osmanlı ordusuna gönüllü olarak katıldı, Çatalca cephesinde savaştı. Bu savaş sırasında sağ diz kapağından yaralandı, topal kaldı ve “Topal” lakabı böylece kaldı.
Bize hür ve müstakil bir vatan bırakmak uğruna hayatlarını feda emekten çekinmeyen Millî Mücadele kadrosuyla onların hatıraları;gururumuzdur.
Bu vesileyle bütün Millî Mücadele kahramanlarını bir kere daha rahmet ve minnetle anıyoruz. Ruhları şad olsun…
Gelelim günümüze;
Dil-tarih’ten Sevgili Ülküdaşım,
eski Anıt-Kabir Komutanı emekli Albay ve geçen dönem Devlet Bey’in Başdanışmanı/MYK üyesi,
Hacettepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr.Ali Güler Hocam der ki;
“ABD’nin işgali altındaki Yunanistan’ın Türkiye’ye yönelik düşmanca tutumuna karşı verilecek, en az EFES 2022 Tatbikatı kadar etkili cevap, Topal Osman Ağa’nın itibarının iadesidir.
Tüm milli ve yerli güçler Sayın Devlet Bahçeli ve arkadaşlarının kanun teklifini iç siyasete malzeme yapmadan desteklemelidir. Milli ve Yerli olanlar ile Yunan severleri görelim!”
10-Haziran-2022
Tarih Öğretmeni
Ali Kuzencik