Dolar 32,3772
Euro 35,1523
Altın 2.324,85
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 22°C
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 24°C

Boğaz trafiğinde düzenleme: Tehlikeli yük tanımı değişti

A+
A-

Türk Boğazlarından geçişte tehlikeli yük tanımı değiştirildi. Petrol ve petrol ürünlerinin yanı sıra, yanıcı ve patlayıcı etkiye sahip gaz ve kimyasallar da tehlikeli yük kapsamına alındı.

Boğazların güvenliğini artırmak için önemli bir adım atıldı ve boğazlardan geçen tehlikeli yüklerle ilgili değişikliğe gidildi.

Başta petrol ürünleri ve kimyasallar olmak üzere pek çok ürün “tehlikeli” sınıfına alındı.

2020’de boğazlardan tehlikeli yük taşıyan yaklaşık 8 bin gemi geçti

Türk Boğazlarını geçen yıl kullanan 38 bin gemiden yaklaşık 8 bini tehlikeli yük taşıyordu.

Ancak, pek çok yanıcı ve patlayıcı madde tehlikeli yük sınıfında sayılmıyordu.

Yönetmelik, uluslararası mevzuata uygun hale getirildi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü, Türk Boğazları Deniz Trafik Düzeni Yönetmeliği’nde değişiklik yaptı.

Yeni düzenleme ile yük sınıflandırması Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün mevzuatıyla uyumlu hale gelmiş oldu.

Petrol ve petrol ürünleri, kömür, hurda, amonyum nitrat esaslı gübre, sıvılaşmış gaz, dökme kimyasallar tehlikeli sınıfına alınan yükler oldu.

Yük beyanını doğru yapmayan gemilere yaptırım uygulanacak

Yenilenen yönetmeliğe göre, boğazları kullanan gemilerin yüklerini doğru bildirmemeleri durumunda 3 farklı yaptırım uygulanacak.

Sahiplerine idari para cezası kesilecek, acentelerinin faaliyetleri durdurulacak ve ayrıca gemi Türk Boğazlarından geçiş sırasını da kaybedecek.

Kaynak: Türkgün