Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Yağmurlu
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 23°C

Aşıda üçüncü aşamaya geçildi

insan denemelerinin üçüncü aşamasında olan aşının corona virüse karşı daha güçlü antikor üretilmesi için MMR (Kızamık, kabakulak, kızamık) aşısına benzer bir biçimde iki doz halinde uygulanabileceği açıklandı. Öte yandan, aşının Ekim ayında dağıtılabileceği öngörülüyor.

Aşıda üçüncü aşamaya geçildi
24/06/2020 21:32 | Son Güncellenme: 24/06/2020 21:33
A+
A-

Kızamık aşısı gibi olabilir! Aşıda üçüncü aşamaya geçildi


Dünyada yeni tip corona virüs (Covid-19) kaynaklı ölümler 480 bini aşarken, İngiltere’de aşı çalışmalarının merkezinde olan Oxford Üniversitesi’nden umutlandıran bir haber geldi.

Şu anda insan denemelerinin üçüncü aşamasında olan aşının corona virüse karşı daha güçlü antikor üretilmesi için MMR (Kızamık, kabakulak, kızamık) aşısına benzer bir biçimde iki doz halinde uygulanabileceği açıklandı. Öte yandan, aşının Ekim ayında dağıtılabileceği öngörülüyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) son yaptığı açıklamaya göre, 200’ün üzerinde ülkede ve bölgede 9 milyon 300 bini aşkın kişiyi enfekte eden yeni tip corona virüs (Covid-19) pandemisine karşın küresel çapta 135 aşı geliştiriliyor. Bu aşılardan 8’i ise insan deneyleri aşamasında bulunuyor. İngiltere’de Oxford Üniversitesi’nin geliştirdiği corona virüs aşına ilişkin yeni bir gelişme kaydedildi. Araştırmacılar aşının iki ayrı doz olarak uygulandığına virüse karşı çok daha güçlü bir bağışıklık tepkisi geliştiğini açıkladı.

Bilim insanları, domuzlar üzerinde aşıyı iki aşamalı olarak denedi. “Öncü” adı verilen ilk aşıllama iki ay önce gerçekleşti. 28 gün sonra yeniden aşılanan domuzların ürettiği antikor düzeylerinin çok daha fazla yükseldiği belirtildi. Çalışmayı geçekleştiren Profesör Simon Graham, domuzların insanlara benzer bir metabolik hıza ve antikor tepkisine sahip olduğunu belirterek, insanlarda da benzer bir sonuç almayı umduğunu belirtti.

Bununla birlikte, bilim insanları potansiyel bir aşının Covid-19’a karşı ne kadar koruyacağına ön göremiyor. Virüsün sürekli mutasyona uğradığı bilindiğinden muhtemel bir aşının koruyuculuğunun en fazla 6 ay ile 2 yıl arası koruyucu olabileceği düşünülüyor.

Bununla birlikte Oxford Üniversitesi Profesörlerinden Dr. Adrian Hill, en iyi ihtimalle aşının Ekim ayında dağıtılabileceğini bildirdi. Oxford Ünviersitesi tarafından aşı denemelerinin Ağustos’ta tamamlanacağı öngörülüyor. Bu kapsamda üniversiteyle anlaşma yapan AstraZeneca milyonlarca doz aşının küresel çapta dağıtımını yapacak. Cambridge merkezli firma, Cumartesi günü 400 milyon doz aşının Almanya, Fransa ve Hollanda’ya dağıtımı için anlaştı. Öte yandan, aşının ilk 100 milyon dozunun öncelikle olarak üretici İngiltere’de, 400 milyon dozunun ise ABD’de dağıtımı geçen ay kararlaştırılmıştı.

Kaynak: Türkgün