Dolar 34,1623
Euro 38,1653
Altın 2.914,46
BİST 9.777,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
18°C
Hafif Yağmurlu
Pts 17°C
Sal 22°C
Çar 24°C
Per 26°C

Apple şokta!

Apple şokta!
31/12/2020 00:13 | Son Güncellenme: 31/12/2020 00:15
A+
A-

Apple şokta! O davayı kaybetti

Apple, bir ‘startup’ firmasına açtığı telif davası için kötü haber aldı. İsmi Corellium olan startup, mahkeme tarafından haklı bulundu. Sanallaştırma üzerine çalışmalar yapan bu başlangıç programı, kullanıcılara sanal bir iOS kullanımı sunmuş ve güvenlik araştırması yapma imkanı sağlamıştı.

Startup’ın bu geliştirmesini yargıya taşıyan Apple, telif haklarının ihlal edildiğini iddia etti. Ancak yerel yargıç Apple’ı haksız bularak Corellium’um geliştirdiği sistemin telif haklarını ihlal etmediğine hükmetti. Bu da kullanıcılara sanal ortamda iOS üzerinde çalışma imkanı verecek.

Apple telif davası için haksız bulundu
Birçok kez Apple’ın mahkemeye taşıdığı olayın varlığı biliniyor. Ancak şimdi yaşanan gelişme startup firmasını ve geliştiricileri memnun edecek. Her ne kadar Apple, Corellium tarafından hackerlara avantaj sağlanacağını savunsa da güvenlik araştırmaları için onay çıktı. Apple, startup’ın geliştirdiği sistem kullanılarak iPhone’lar üzerinde zafiyetler keşfedileceği ve bu zafiyetlerin hackerlar tarafından kullanılabileceğini belirtti.

Bu iddia ise yargıç tarafından “samimiyetsiz değilse bile şaşırtıcı” olarak yorumlandı. Apple telif davası için verilen kararın gerekçesinde Corellium’un adil kullanım sağladığı, böylelikle Apple’ın güvenlik girişimine karşı kalıcı bir ihtiyati tedbir talebinin reddedildiği aktarıldı.

Firmanın geliştirdiği sistem sayesinde bilgisayarlar üzerinde iOS işletim sistemi sanallaştırılması yapılabiliyor. Bu da işletim sistemi üzerinde zafiyetler (güvenlik açıkları) için yapılan çalışmayı kolaylaştırıyor. Sanallaştırma ise basit olarak, bir işletim sistemi veya bir bilgisayar üzerinde farklı bir işletim sisteminin çalıştırılması olarak tanımlanıyor.

 

Kaynak: Türkgün

ETİKETLER: