Dolar 34,5870
Euro 36,2927
Altın 2.986,24
BİST 9.642,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Az Bulutlu
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Sal 11°C
Çar 13°C
Per 14°C
Cum 15°C

MERKEZ BANKASI FAİZİ SABİT TUTTU!

MERKEZ BANKASI FAİZİ SABİT TUTTU!
22/12/2015 17:55 | Son Güncellenme: 22/12/2015 17:56
A+
A-

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı.

Merkez Bankası, ABD Merkez Bankası’nın faiz artışı sonrası beklenen faiz artışını yapmadı. Piyasanın 0.50 puan artış beklentilerine kardşın faizler sabit kalınca dolar 2.9455 liraya kadar yükseldi.

Faiz tarafında bir adım atmak için ABD Merkez Bankası’nı (Fed) bekleyeceğini işaret eden Merkez Bankası, Fed’in faiz artışının ardından da beklentilerinin aksine kısa vadeli faiz oranlarını sabit tutmasının ardından, dolar 2.9455 liraya kadar yükseldi. Faiz kararının ardından 3.2252 liraya kadar çıkan euro da, hafif geri çekilmenin ardından 3.22 liranın üzerinde tutundu. Doların güçlenmesinin ardından, İstanbul Borsası Endeksi de yüzde 1.12 düşüşle 72 bin 508 puana kadar geriledi.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 7.5, faiz koridorunun üst ve alt sınırları olan, gecelik faiz oranları; marjinal fonlama oranını yüzde 10.75, Merkez Bankası borçlanma faiz oranını yüzde 7.25 olarak sabit tuttu.

Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, küresel para politikalarındaki normalleşmenin başlaması ile birlikte oynaklıklarda gözlenen düşüşün kalıcı olması halinde önümüzdeki toplantıdan itibaren para politikasındaki sadeleşme adımlarına başlanabileceğini belirtildi.

Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle yıllık kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyrettiği vurgulanan açıklamada, “Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklemektedir. Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın da katkısıyla büyüme kompozisyonu net ihracat lehine değişmektedir” saptamasından sonra şöyle denildi:

“Kurul, açıklanan yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendiriyor. Enerji fiyatlarındaki gelişmeler enflasyonu olumlu yönde etkilemeye devam ediyor. Bununla birlikte, birikimli döviz kuru hareketleri çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeyi geciktiriyor. Bu çerçevede Kurul, küresel piyasalardaki belirsizliklerin enflasyon beklentileri üzerindeki etkileri ile enerji ve işlenmemiş gıda fiyatlarındaki oynaklıkları dikkate alarak, gerekli görülen süre boyunca likidite politikasındaki sıkı duruşun korunacağını ifade etti. ”

Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacağı, enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler dikkate alınarak para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceği belirtilen açıklama şöyle devam etti:

“Kurul, küresel para politikalarındaki normalleşmenin başlaması ile birlikte oynaklıklarda gözlenen düşüşün kalıcı olması halinde önümüzdeki toplantıdan itibaren para politikasındaki sadeleşme adımlarına başlanabileceğini değerlendirdi. Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.”

DHA