Dolar 34,2878
Euro 37,5259
Altın 2.918,26
BİST 8.872,10
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Çok Bulutlu
İstanbul
22°C
Çok Bulutlu
Cts 20°C
Paz 22°C
Pts 22°C
Sal 20°C

BALYOZ SANIKLARI: TANIKLARIN İFADELERİ LEHİMİZE

BALYOZ SANIKLARI: TANIKLARIN İFADELERİ LEHİMİZE
03/11/2014 17:00
A+
A-

Eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ile eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman, yeniden görülmeye başlanan Balyoz darbe planı davasında tanık olarak ifade verdi.

Anadolu Adalet Sarayı’ndaki 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden başlanan duruşmada tanık sıfatıyla ifade veren olan Hilmi Özkök’e tek tek sanıkların isimleri okundu ve tanıyıp tanımadığı soruldu. Özkök, Halil İbrahim Fırtına, Özden Örnek, Çetin Doğan, Bilgin Balanlı, Ergin Saygun, Engin Alan ve Dursun Çiçek’in de aralarında bulunduğu az sayıdaki sanığı tanıdığını belirtti. Soru üzerine bu kişilerle akrabalığı olmadığını belirtti.

Eski Genekurmay Başkanı Hilmi Özkök, Balyoz Harekat Planı, Oraj, Suga, Sakal, Çarşaf gibi planları, görevi sırasında duymadığını söyledi. Özkök, darbeye teşebbüs yönünden dedikodular duyduğunu bunun da adli makamlara iletilecek nitelikte olmadığını ifade etti.

Mahkeme Başkanı, Çetin Doğan’ın bir ifadesinde, “Özkök bana ‘çeşitli kıpırdanmalar var, duyumlar geliyor’ diye sordu.” dediği hatırlatılan Özkök, “Doğrudur. Doğrudan doğruya kendilerine sordum. Hala da doğru yaptığımı düşünüyorum.” cevabını verdi.

Mahkeme Başkanı, “Kulaktan dolma dediniz, nereden geliyordu?” diye sordu. Özkök, “Ziyarete gelenler, imzasız ihbar mektubu geliyordu askeriye dışından.” cevabını verdi.

Özkök’e daha sonra sanık ile avukatların sorusu olup olmadığı soruldu. Sanıklar ve avukatlar Özkök’e soru sormadı. Özkök’ün ifadesi 15 dakika sürdü.

YALMAN’IN İFADESİ

Balyoz davasında tanık olarak dinlenen eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman, iddia edilen darbe planlarını duymadığını söyledi. Yalman, yeniden yargılama ile tanıklık fırsatı verildiği için mahkemelere teşekkür etti.

Mahkeme Başkanı, “Balyoz, Çarşaf, Sakal, Oraj ve Suga gibi planlardan bilginiz var mı?” sorusunu sordu. Yalman bu soruya cevap vermeden önce, “Bana tanıklık yapma fırsatı veren Anayasa Mahkemesi’ne ve mahkemenize şükranlarımı sunarım. Değerli silah arkadaşlarıma da sevgi ve saygılarımı sunarım.” dedi.

Yalman’a dava konusu iddia edilen darbe planları ile ilgili neler bildiği soruldu. Yalman, “Balyoz planı ile ilgili istihbarat almadım. Belge ve bilgiye sahip değilim. Basından öğrendim bu konuyu. Bu konu ile ilgili bu hareketin engellenmesi hususunda girişimim olmadı.” cevabını verdi. Yalman, Balyoz dışındaki Oraj, Suga, Çarşaf, Sakal gibi planları da duymadığını belirtti. Üye hakimin, “2013 yılında Vatan gazetesine bir demeç vermişsiniz?” demesi üzerine Yalman, “Ben Vatan gazetesine demeç vermedim.” dedi.

Duruşma savcısının “Seminerde yapılan faaliyetlerin raporu geliyor muydu size?” sorusuna Aytaç Yalman, “Bana gelmedi.. 1. Ordu komutanlığında da olabilir kara kuvvetleri komutanlığında da olabilir ama bana gelmedi. Seminerden haberdarım. Semineri ben istedim. Ancak katılamadım. O dönemde siyasi ve askeri yoğunluk vardı. Seminerin yapılması emrini ben verdim ancak gidemedim.” şeklinde cevap verdi. Savcının, “Seminere ilişkin ses kayıtlarını ne zaman öğrendiniz?” sorusu üzerine Yalman, basından öğrendiğini söyledi. Yalman’a avukatlar ve sanıklar soru sormadı. Yalman’ın ifadesi 15 dakika sürdü. Özkök ve Yalman, tanıklığın ardından adliyeden ayrıldı.

BALYOZ SANIKLARI: TANIKLARIN İFADELERİ LEHİMİZE

İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada Özkök ve Yalman’ın tanıklığı toplam yarım saat sürdü. Özkök ve Yalman’ın ayrılmasının ardından mahkeme heyeti, sanıklara tanık ifadelerine karşı ne diyeceklerini sordu. Sanıklar, tanıkların ifadelerinin kendilerinin lehine olduğunu vurguladı. Sanıklar, geç de olsa alınan tanık ifadelerinin suçlamaları çürüttüğünü savundu.

Sanıklar, mahkeme tarafından oluşturulan bilirkişi heyetini ise tanımadıklarını belirterek görüş belirtmedi. Sanıklar bilirkişi heyetindeki isimler için itiraz haklarını saklı tuttuklarını hatırlattı. Daha önceki yargılamada lehlerine olan bilirkişi raporlarının da dikkate alınmasını isteyen sanıklar, bilirkişilere yönelik hazırlayacakları soruları daha sonra ileteceklerini bildirdi.