Dolar 32,3936
Euro 34,6348
Altın 2.393,03
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çar 17°C
Per 19°C
Cum 18°C
Cts 19°C

İSKOÇLAR REFERANDUMA GİDİYOR

İSKOÇLAR REFERANDUMA GİDİYOR
11/09/2014 14:59
A+
A-

İSKOÇYA’nın bağımsızlığı ile ilgili yapılacak referandum öncesi İngiltere Başbakanı David Cameron’dan İskoçlara duygusal açıklama yaptı. Ülkesini partisinden çok sevdiğini belirten Cameron, “Birlikte bir araya getirdiğimiz bu milletler arası aile dağılırsa kalbim kırılacak” diye konuştu.

Önümüzdeki 18 Eylül’de Birleşik Krallık’tan ayrılmasına referandum ile karar verecek İskoçya’nın bağımsızlığına ‘Hayır’ diyen İngiltere’deki parti liderleri başkent Edinburgh’a geldi. Edinburgh’da konuşma yapan Başbakan Cameron, şöyle dedi:

“Ülkemi partimden daha çok seviyorum. Birlikte inşaa ettiğimiz bu olağanüstü ülke Birleşik Krallık’ı çok önemsiyorum. Beraber bir araya getirdiğimiz bu milletler ailesi dağılırsa kalbim kırılacak.”

Cameron, referandumun genel seçimlerden farklı olduğuna dikkat çekerek, bu kararın gelecek 5 yıl için değil; bir sonraki yüzyıl için verilmesi gerektiğini savunarak önümüzdeki hafta yapılacak referandumun sonuçlarının önemine değindi.

İşçi Partisi Lideri David Miliband da İskoçya’nın bağımsızlığına ‘Hayır’ kampanyasına destek vermek için bu ülkeye gitti. Cumbernauld’daki toplum merkezinde konuşan muhalefet lideri, birbirlerine güçlü bağlarla bağlandıklarını söyleyerek İskoçlara, “Lütfen bizimle kalın. Çünkü, bir arada daha güçlüyüz. Bizimle kalın. Böylece Britanya’yı birlikte değiştirebiliriz” diye konuştu.

İskoçya’nın bağımsızlık yanlısı İskoç Ulusal Partisi’nin (SNP) lideri Alex Salmond ise her üç parti liderinin kendi işlerini devam ettirdiklerini bildirirken şöyle devam etti:

“İskoçya takımının Westminster takımı karşısında örneğini görüyoruz. Bu İskoçya Ulusal Partisi, Yeşiller Partisi veya diğer siyasi partilerle ilgili bir şey değil. Tüm İskoç toplumu ile ilgili.”

İskoçya’nın bağımsızlığına ‘evet’ kampanyasına destek veren Salmond, tüm parti liderlerinin panikle İskoçya’ya geldiklerini verdikleri sözlere kimsenin inanmadığını savundu. Diğer yandan 10 Eylül’de yapılan son ankette İskoçya’nın bağımsızlığına hayır diyenlerin oranı yüzde 47, evet diyenlerin oranı yüzde 42 , kararsızların oyu ise yüzde 10 olarak belirlendi. Kritik seçime günler kala ‘Hayır’ ile ‘Evet’ oylarının başa baş gittiği ifade edildi.

 

 

 

 

 

DHA