Dolar 34,0495
Euro 38,0803
Altın 2.835,23
BİST 9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Yağmurlu
İstanbul
25°C
Yağmurlu
Cum 22°C
Cts 25°C
Paz 25°C
Pts 26°C

YILDIZ: TÜRKİYE’DE KULLANILAN TOPLAM ENERJİNİN YÜZDE 40’I BİNALARDA KULLANILIYOR

YILDIZ: TÜRKİYE’DE KULLANILAN TOPLAM ENERJİNİN YÜZDE 40’I BİNALARDA KULLANILIYOR
10/01/2013 17:50
A+
A-

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’de kullanılan toplam enerjinin yüzde 40’ının binalarda kullanıldığını belirterek, ”Burada yüzde 30’luk bir tasarruf yapılabilir” dedi.

İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği’nin ”Binalarda Enerji Verimliliği Bildirgesi” imza töreninde konuşan Yıldız, Türkiye’nin toplam enerjisinin yaklaşık yüzde 50’sini ithal ettiğini, bu yüzden enerjisinin daha değerli olduğunu söyledi.

Türkiye’nin bu kaynaklara ayırdığı paranın her geçen gün arttığına dikkati çeken Yıldız, toplam enerjinin yüzde 40’ının binalarda kullanıldığını ve burada yüzde 30’luk bir tasarruf yapılabileceğini ifade etti.

Türkiye’nin her yıl ister konutlarıyla ister sanayisiyle isterse diğer sektörleriyle birlikte ölçülmüş 15 milyar lira civarında bir tasarruf miktarı olduğunu aktaran Yıldız, kanunların çıkarıldığını, düzenlemelerin yapıldığını, ama bunun tek başına yeterli olmadığını dile getirdi.

Bunun uygulamalarla desteklenmesi gerektiğine işaret eden Yıldız, ”Burada, 15 firmanın öncülük yaptığı ve uluslararası arenada 2 tane büyük firmamızı görerek sevindiğim bir yapı içerisine giriyoruz. Normalde hiçbir mecburiyeti olmaksızın yalnızca kendi idealleri ve tasarrufları doğrultusunda böyle bir bildirgeye imza koyacaklar. Herkesi can-ı gönülden tebrik ediyorum” diye konuştu.

Bir temel tercihte bulunulması gerektiğini vurgulayan Yıldız, ”Biz, yıllara yaydığımız ve ‘opex’ olarak adlandırdığımız işletme giderlerini daha büyük oranlarda ödemeye devam mı edeceğiz, yoksa ilk anda daha fazla yatırım yaparak capex’lerimizi yükselterek, bu işletme giderlerini azaltacak mıyız-” diye sordu.

Bütün bunların finanse edilebilmesi için herhangi bir kamu kurumundan bir para ayrılmasına gerek olmadığını anlatan Yıldız, ”Yalnızca krediler kullanarak kendini 2-3 yılda, türevine göre 4 yılda amorti eden bir ürünü alıp kullanmak… Onun haricinde bunun finansmanı tamamen verimsizlikten kaynaklanan rakamların sübvansiyonu ile olan işlemlerdir. O yüzden biz 6. büyük yakıt olarak, enerji kaynağı olarak baktığımız bu enerji tasarrufu ve verimliliği ile alakalı çok ciddi çalışmalar yapılacağına inanıyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Özellikle binalarla alakalı çıkarılan yönetmeliğin, sürdürülebilir binalardaki temel hedeflerine de değinen Yıldız, şunları kaydetti:

”Bu hedefler, doğalgaz kaynaklarının az kullanılması, en düşük seviyeye inmesi, yenilenebilir enerji kaynaklarının daha fazla kullanılmasıdır. Söz konusu yönetmelik uyarınca, aslında mimari, ısı yalıtımı, ısıtma ve soğutma sistemleriyle beraber elektrik tesisatlarındaki konularda minimum performans kriterlerini uygulamak kaydıyla ve bunların da ruhsat alma gerekçesi olarak öne sürüyor olmamız, kanuni bazda bu işleri bitirdiğimize delalet ediyor. Ama iş bununla bitmiyor. Bu zihni değişimi hep beraber yönetebiliyor olmamız lazım.”

Yıldız’ın konuşmasından sonra İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği üyesi Aygaz, BP Türkiye, Coca-Cola, Deloitte Türkiye, Eczacıbaşı Holding, Garanti Bankası, Procter&Gamble, Sabancı Holding, Shell, Şekerbank, TAV Grubu, TNT Express, Tüpraş, Unilever ve Vodafone Türkiye, ”Binalarda Enerji Verimliliği Bildirgesi” belgesine imza attı.

AA