Dolar 33,9971
Euro 38,0394
Altın 2.833,69
BİST 9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Yağmurlu
İstanbul
24°C
Yağmurlu
Cum 22°C
Cts 25°C
Paz 24°C
Pts 26°C

BAKAN GÜNAY MÜŞAVİRLİK AÇIYORUZ

BAKAN GÜNAY MÜŞAVİRLİK AÇIYORUZ
06/01/2013 17:24
A+
A-

İzmir’de gerçekleştirilen 5. Büyükelçiler Konferansı’nın ikinci gününde konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bakanlığın faaliyetleri ve ülke turizminin geldiği nokta hakkında bilgi verdi.

Bakan Günay, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen konferansın güzel bir gelenek haline geldiğini belirtti. Büyükelçilere, Kordon’da oturma tavsiyesinde bulunan Bakan Günay, “İzmir’e gelip de Kordon’da oturmazsanız İzmir’e gelmiş sayılmazsınız.” dedi

Dünyada yaşanan sorunlar nedeniyle 2012’nin, turizm açısından Türkiye için zor bir dönem olduğunu vurgulayan Bakan Günay, “Mısır 2012’de toparlandı. Kriz nedeniyle Yunanistan ve İspanya fiyat düşürdü. Suriye ve İran ile olan ekonomik ve siyasi sorunlar, İsrail’deki sorunlar yakın coğrafyamızda ciddi kayıpla başlamamıza neden oldu.” diye konuştu.

TURİZMDE TAHMİN 28 MİLYAR DOLAR

Türkiye’ye 2011’de 31 milyon 500 bin turist geldiğini, 2012’yi küçük bir artışla 32 milyon gibi bir rakamla kapatmayı beklediklerini kaydeden Günay, olumsuz gelişmelerin olmaması halinde bu rakamın 33 milyon civarında olacağını ifade etti. Türkiye’nin turizm gelirinin, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan rakamlara göre, geçen yıl 23 milyar dolar olduğunu belirten Bakan Günay, bu yıl TÜİK’in, hesaplama yöntemini değiştireceğini ve dünyada uygulanan hesaplama yöntemine geçilmesiyle birlikte rakamın 2012’de 28 milyar dolar civarında olacağını tahmin ettiklerini dile getirdi. Türkiye’ye en fazla turistin Almanya, Rusya ve İngiltere’den geldiğini, İran ve Suriye’nin biraz daha geriye düştüğünü de belirten Bakan Günay, önümüzdeki yıldan itibaren bölgedeki barışın geleceğine inancını taşıdıklarını, barış ortamının bölgede ve dünyada daha fazla gelişmesinin bakanlığın çalışmalarını daha da olumlu etkileyeceğini söyledi.

Türkiye turizminin daha iyi noktalara gelmesi için dünyanın her yerinde tanıtımlar yaptıklarını, 150 kadar fuara katıldıklarını ve uluslararası etkinlikler düzenlediklerini anlatan Günay, “En fazla turist aldığımız Avrupa pazarımız bir miktar yavaşlayacak. Dünyanın yeni bölgelerine açılmaya çalışıyoruz. Çin’e 2. müşavirliği açmaya çalışıyoruz, Brezilya’da ilk defa yeni müşavirlik açılıyor. Rusya’dan, hedefimiz, 4 milyon değil 10 milyon ziyaretçi çekebilmek. Kanada’ya, Atina’ya, Tunus’a müşavirlik açmaya çalışıyoruz. Orta Afrika ve Güney Afrika’ya müşavirlik açmamız gerekiyor. Önümüzdeki yıllarda yeni pazarlara yönelmeye çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

MEVLANA ETKİNLİKLERİNE ULUSLARARASI BOYUT

İnanç turizminin de bakanlık olarak son yıllarda üzerinde durdukları önemli bir alan haline geldiğine dikkat çeken Bakan Günay, Mevlana etkinliklerine daha uluslararası boyut kazandırmaya çalıştıklarını, ayrım yapmadan Hacı Bektaş’ı da dünyanın önüne aynı kalitede sunmaya çalıştıklarını vurguladı.

Türkiye’de yapılan kazı çalışmalarına da değinen Günay, özveriyle yapılan çalışmalar olduğu gibi, çalışıyormuş gibi davrananların da olduğuna dikkat çekti. Günay, heyecanla çalışan kazı ekipleriyle yola devam ederken çalışmayanlara teşekkür ederek yollarını ayırdıklarını ve başka ekiplerle çalışmaya başladıklarını belirtti. Türkiye’nin kazılar konusunda tavrının çok net ve adaletli olduğunun altını çizen Bakan Günay, yerli ve yabancı ayrımı yapmayarak zaman ayıran, severek çalışan ekipleri her zaman tercih edeceklerine dikkat çekti. Türkiye’den çalıntı olarak çıkmış eserleri tekrar almak için çalışmalara davam edeceklerini de vurgulayan Günay, “Kimseye hırsız demiyoruz, armağan olarak almış olabilirler. Ama bu benimse, benim ülkemden gitmişse, işte bunları istiyoruz. Biz çalıntı eserleri istiyoruz.” diye konuştu. Bakan Günay, Türkiye’de dünya standartlarının üzerinde müzeler yapıldığını, turizm gişe gelirlerinin de arttığını bildirdi.

“EXPO’DA BU KEZ DAHA ZORLU BİR YARIŞTAYIZ”

İzmir’in, EXPO 2015’de yol kazasına uğrayarak eşikten döndüğünü anlatan Bakan Günay, 2020’de daha zorlu bir yarış olduğuna dikkat çekti. İzmir’in 1. turda oy havzasından oy alabilecek Rusya ve Dubai gibi rakipleri bulunduğunu belirten Günay, bu nedenle Afrika ve Avrupa’dan gelecek oyların çok önemli olduğunu, bu bölgelerin kendi coğrafyalarından EXPO adayı olmadığını belirtti. Büyükelçilerin arazide olması nedeniyle İzmir’in EXPO sürecinden başarıyla çıkması için büyük sorumlulukları bulunduğunu kaydeden Günay, “Başarabilirsek bunun şerefi sizin olacak. Hangi ülkede kiminle temas edilmesini istiyorsanız bilmemiz gerekiyor.” dedi.

EXPO 2020’yi, Yunanistan’ı da dahil ederek Ege Projesi haline getirmek istediklerini de sözlerine ekleyen Günay, Yunanistan’ın Türkiye’yi desteklemesinin önemli bir avantaj getireceğini belirtti. İzmir’in EXPO’yu kazanması halinde Türkiye’nin dünyaya tanıtımının yapılacağını da kaydeden Güney, “EXPO, izmir’in en çılgın projesi, getirisi en çok olan projesidir.” diye ifade etti.

ETİKETLER: