SPK’dan 48 Kişiye Suç Duyurusu: 5 Şirkete 2 Yıl İşlem Yasağı
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Altınkılıç Gıda ve Süt Sanayi Ticaret AŞ (ALKLC) ve Anel Elektrik Proje Taahhüt ve Ticaret AŞ (ANELE) pay piyasalarında gerçekleştirilen işlemler nedeniyle ciddi yaptırımlar uygulamaya karar verdi. Bu kapsamda, toplam 48 kişi hakkında suç duyurusunda bulunulurken, 5 şirkete de 2 yıl işlem yapma yasağı getirildi. Ayrıca 28 kişinin sahip olduğu tüm lisanslar da iptal edildi.
ALKLC ve ANELE Piyasalarında İnceleme
SPK’nın 22 Ekim 2026 tarihli bültenine göre, Altınkılıç Gıda ve Süt Sanayi Ticaret AŞ (ALKLC) pay piyasasında yapılan işlemler sonucu 8 kişi hakkında suç duyurusu yapıldı. Bu kişiler arasında Bülent Uygun, Ecem Tuğçe Akçay, Emre Alkin ve diğerleri bulunuyor.
Anel Elektrik Proje Taahhüt ve Ticaret AŞ (ANELE) pay piyasasında ise 48 kişi aynı kanun maddesi kapsamında suç duyurusuna maruz kaldı.
Suç Duyurusu ve İsimler
Suç duyurusu yapılan kişiler arasında; Abdülkadir Özkan, Adem Karatepe, Ahmet Burak Akbulut, Ahmet Özcan, Ali Cesur gibi isimler bulunuyor. Bu kişilerin tamamı, Sermaye Piyasası Kanunu’nun 107’nci maddesinin birinci fıkrası kapsamında suçlanıyor.
İşlem Yasağı ve Lisans İptalleri
Kurul, ALKLC ve ANELE piyasalarında yapılan işlemler nedeniyle sorumluluğu bulunan toplam 8 kişi ve 5 şirket için 2 yıl işlem yapma yasağı uygulanmasını kararlaştırdı. Ayrıca, 28 kişinin sahip olduğu tüm lisanslar işlem yapma yasağı süresince iptal edildi.
Etkin Pişmanlık İçin 15 Gün Süre
Suç duyurusu kararı alınan kişilere, etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanabilmeleri için belirli bir süre tanındı. Bu kişilerin, elde ettikleri menfaatin iki katı tutarındaki parayı 15 gün içinde Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın e-tahsilat hesabına yatırmaları gerekiyor.
Bu kararlar, sermaye piyasalarında düzenin sağlanması ve yatırımcıların korunması açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. SPK’nın bu tür denetimleri, piyasalarda şeffaflık ve güvenin artırılmasına katkı sağlıyor.
Kaynak: Türkgün / / Demirören Haber Ajansı