Dolar 49,1532
Euro 55,1614
Altın 6.544,83
BİST 12.443,92
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Az Bulutlu
İstanbul
21°C
Az Bulutlu
Sal 21°C
Çar 21°C
Per 21°C
Cum 22°C

ABD’den Avrupa’ya Kritik Dizel Çağrısı: Rezervlerinizi Açın

ABD’den Avrupa’ya Kritik Dizel Çağrısı: Rezervlerinizi Açın
01/10/2026 22:27
A+
A-

# ABD’den Avrupa’ya Kritik Dizel Çağrısı: Rezervlerinizi Açın

ABD yönetimi, küresel akaryakıt fiyatlarının yükselmesine karşı önlem almak amacıyla Avrupa Birliği’nden stratejik dizel rezervlerinin üçte birinden fazlasını piyasaya sürmesini talep etti. Bu teklif, 180 gün içinde 120 milyon varil dizel salınmasını öngörüyor.

İhracat Yasağına Alternatif Teklif

 

Politico internet sitesinde yer alan habere göre, ABD Enerji Bakanı Chris Wright, AB ülkelerine, ABD Başkanı Donald Trump’ın gündeme getirdiği dizel ihracatını yasaklama seçeneğine alternatif olarak bir teklif sundu. Bu öneri, AB ülkelerinin ulusal stratejik rezervlerinden koordineli bir biçimde dizel piyasaya sürmelerini öngörüyor.

120 Milyon Varil Dizel Talebi

 

Bu kapsamda, AB ülkelerinden stratejik rezervlerindeki 120 milyon varil dizeli 180 gün içinde piyasaya sürmeleri istendi. Bu miktar, AB ülkelerinin yaklaşık 315 milyon varil olan toplam dizel rezervinin üçte birinden fazlasına denk geliyor. AB ülkeleri arasında en fazla dizel rezervleri Almanya, Fransa, İtalya, İspanya ve Polonya’da bulunuyor.

Gözler Yarındaki Toplantıda

 

ABD Başkanı Trump, dizel ihracatına kısıtlama getirme seçeneğinin halen gündemde olduğunu açıklamıştı. Bu konunun, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) yönetim kurulunun yarın yapacağı toplantıda da gündeme gelmesi bekleniyor.

Bu gelişmeler, küresel enerji piyasalarında önemli bir etki yaratabilir ve fiyatların düşmesine yardımcı olabilir. Ancak, AB ülkelerinin bu talebe nasıl yanıt vereceği ve önerinin ne kadar uygulanabilir olduğu konusundaki belirsizlikler sürüyor.

Kaynak: Türkgün / Anadolu Haber Ajansı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.