ABD ve Çin Liderlerinden Ortak Açıklama: İran’a Nükleer Silah Yok
ABD ve Çin Liderlerinden Ortak Açıklama: İran’a Nükleer Silah Yok
Beyaz Saray, ABD Başkanı Donald Trump ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in Pekin’de yaptıkları görüşmede, İran’ın asla nükleer silah sahibi olmaması gerektiği konusunda mutabakata vardıklarını açıkladı. Bu önemli diplomatik adım, iki ülkenin nükleer silahların yayılmasını önleme konusundaki ortak kararlılığını gösteriyor.
Hürmüz Boğazı’nın Önemi
Beyaz Saray’ın sosyal medya hesabından yapılan açıklamaya göre, liderler, Hürmüz Boğazı’nın serbest enerji akışını desteklemek için açık kalması gerektiği konusunda da anlaşmaya vardı. Bu stratejik su yolunun açık kalması, küresel enerji güvenliği açısından büyük önem taşıyor.
Ekonomik İşbirliği ve Ticaret
Görüşmeye ABD merkezli büyük şirketlerin yöneticileri de katıldı. Taraflar, ABD’li işletmelerin Çin pazarına erişimini genişletmeyi ve Çin’in Amerikan sanayisine yapacağı yatırımları artırmayı ele aldı. Ayrıca Çin’in ABD’den tarım ürünü alımlarını artırması konusu da masaya yatırıldı. Bu tür ekonomik işbirlikleri, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin güçlendirilmesine katkı sağlayabilir.
Bu görüşmeler, ABD ve Çin arasında çeşitli alanlarda işbirliği ve diyalog kapılarının açık kalmasını sağlamak adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
Kaynak: Türkgün / / Demirören Haber Ajansı