Dolar 45,3667
Euro 53,3333
Altın 6.888,60
BİST 15.040,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Cts 23°C
Paz 23°C
Pts 25°C
Sal 24°C

Hürmüz’de Tansiyon Yükseldi: İran, Petrol Tankerine El Koydu

Hürmüz’de Tansiyon Yükseldi: İran, Petrol Tankerine El Koydu
08/05/2026 14:52
A+
A-

# Hürmüz’de Tansiyon Yükseldi: İran, Petrol Tankerine El Koydu

İran, “Ocean Koi” isimli Barbados bandıralı petrol tankerine el koyduğunu duyurdu. Bu adım, İran’ın petrol ihracatını engellemeye yönelik girişimlere karşı bir önlem olarak değerlendirildi. Körfez’de süregelen kırılgan ateşkes ortamında bu gelişme, bölgede tansiyonun yeniden yükselmesine sebep oldu.

Gerilimin Artışı ve Uluslararası Tepkiler

 

Tasnim Haber Ajansı, tankerin İran’ın ihracatını engelleme girişimleri nedeniyle alıkonulduğunu belirtti. Bu durum, ABD, İran ve Birleşik Arap Emirlikleri arasında zaten var olan gerilimin daha da artmasına yol açtı. ABD Başkanı Donald Trump, olaylar sırasında Hürmüz Boğazı’nda bulunan Amerikan destroyerlerinin başarılı bir şekilde geçiş yaptığını ve İranlı saldırganlara büyük zarar verildiğini açıkladı. Trump, Truth Social üzerinden yaptığı paylaşımda “Bugün bizimle dalga geçtiler. Onları havaya uçurduk,” ifadelerini kullandı.

Ateşkesin Kırılganlığı ve Diplomatik Çabalar

 

Bu gerginlik, ABD ve İran arasında bir diyalog sürecinin ortasında meydana geldi ve iki ülke arasında tek sayfalık bir mutabakat metni üzerinde anlaşmaya yakın olunduğu belirtildi. Ancak, olaylar ateşkesin ne kadar kırılgan olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.

İran’ın Askeri Yanıtı ve ABD’nin Açıklamaları

 

İran’ın en üst düzey ortak askeri komutanlığı, ABD güçlerinin bir İran petrol tankerini ve başka bir gemiyi hedef aldığını, Hürmüz Boğazı’ndaki Keşm Adası’ndaki sivil bölgeler ile yakın kıyı bölgelerine hava saldırıları düzenlediğini açıkladı. İran’ın Hatem el-Enbiya Merkez Karargahı sözcüsü, bu saldırıların “önemli hasara” yol açtığını iddia etti. Ancak, ABD Merkez Komutanlığı, hiçbir varlıklarının vurulmadığını belirtti.

Bu gelişmeler, Körfez’de zaten gergin olan diplomatik ortamı daha da zorlaştırırken, uluslararası toplumun konuyla ilgili nasıl bir tavır alacağı merak konusu oldu. Gerilimin tırmanması, bölgede barış ve istikrar çabalarını olumsuz etkileyebilir.

Kaynak: Türkgün / Anadolu Haber Ajansı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.