Türk Devletleri İstanbul’da Bir Araya Geliyor: Bölgesel Krizler Masada
# Türk Devletleri İstanbul’da Bir Araya Geliyor: Bölgesel Krizler Masada
Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Dışişleri Bakanları Konseyi Gayriresmi Toplantısı, Türkiye’nin Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleştirilecek. Bu toplantı, teşkilatın bölgesel ve küresel meseleleri ele alacağı önemli bir platform olacak.
Toplantının Katılımcıları ve Gündemi
Toplantıya Türkiye’nin yanı sıra, dönem başkanı Azerbaycan ile üye ülkeler Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan’ın temsilcileri katılacak. Teşkilat bünyesinde son dönemde yaşanan gelişmeler ve gelecekte atılması planlanan adımlar değerlendirilecek. Ayrıca, küresel ve bölgesel gündemde öne çıkan konular üzerine kapsamlı istişarelerde bulunulması bekleniyor.
Bakan Hakan Fidan’ın Beklenen Mesajları
Bakan Fidan’ın, bölgedeki ve uluslararası sistemin barış, istikrar ve adalet üretmekte zorluklar yaşadığı bu dönemde, TDT ülkelerinin işbirliğini genişletmelerinin önemini vurgulaması bekleniyor. Özellikle ABD ve İsrail ile İran arasındaki çatışmaların sona erdirilmesi ve diplomasiye alan açılması konusunda ortak bir duruş sergilenmesinin önemi üzerinde duracak.
Fidan ayrıca, Pakistan ile Afganistan arasındaki gerginliğin önlenmesi için diyalog ve barışçıl çözüm yöntemlerinin teşvik edilmesi gerektiğini ifade edecek. Kıbrıslı Türklerin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin maruz kaldığı izolasyon uygulamalarının sona erdirilmesi gerektiğine ve TDT üyelerinin KKTC ile ilişkileri güçlendirmelerinin faydasını belirtecek. Ayrıca, “TDT+” formatı hakkında Türkiye’nin yaklaşımlarını ve önceliklerini paylaşması bekleniyor.
Türk Devletleri Teşkilatı Hakkında
Türk Devletleri Teşkilatı, 3 Ekim 2009’da Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan arasında imzalanan Nahçıvan Anlaşması ile kuruldu. 2021’de ismi “Türk Devletleri Teşkilatı” olarak değiştirildi. Teşkilatın ana hedefleri arasında, Türk devletleri arasında karşılıklı güvenin pekiştirilmesi, siyasi dayanışmanın güçlendirilmesi, ekonomik ve teknik işbirliğinin derinleştirilmesi yer alıyor.
TDT’nin Gelecek Toplantıları
TDT’nin sekreteryası İstanbul’da bulunuyor ve teşkilatın beş üyesi (Türkiye, Azerbaycan, Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan) ile dört gözlemcisi (Macaristan, Türkmenistan, KKTC, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı) mevcut. Müteakip Gayriresmi Zirve, bu yıl Kazakistan’da düzenlenecek. Yılın ikinci yarısında yapılacak olan TDT 13. Zirvesi’ne ise Türkiye ev sahipliği yapacak.
Kaynak: Türkgün
