Dolar 44,4598
Euro 51,3337
Altın 6.443,76
BİST 12.687,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Çok Bulutlu
İstanbul
19°C
Çok Bulutlu
Cts 14°C
Paz 12°C
Pts 12°C
Sal 17°C

Gözler PKK’nın üzerinde! Kandil, Sincar, Mahmur…

Gözler PKK’nın üzerinde! Kandil, Sincar, Mahmur…
13/07/2025 13:09
A+
A-

Atık vakit geldi
Türkiye’nin terörle mücadele çabaları kapsamında PKK’nın silah bırakma süreci devam ediyor. Bu adımın ardından, örgütün denetiminde bulunan 11 büyük kampın da boşaltılması öngörülüyor.


Terörsüz Türkiye süreci Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ortaya koyduğu güçlü irade ve MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin de desteğiyle devam ediyor.

27 Şubat tarihinde İmralı Cezaevi’nden Abdullah Öcalan’ın çağrısına uyan PKK ilk olarak geçtiğimiz günlerde Kandil’de toplanan PKK kendini fesih etti.

İmralı’dan görüntülü videoda, ‘silahları bırakın’ çağrısından sonra da KCK yaptığı toplantıyla silah bırakacak 30 kişilik bir grubu belirledi. Grubun liderliğini de KCK’nın Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Bese Hozat yaptı.

GÖZLER KAMPLARA ÇEVRİLDİ
Süleymaniye’nin Surdaş nahiyesi yakınlarında yer alan Casene Mağarası’nda silah bırakmanın ilk aşaması start alırken, gözler Irak’ın kuzeyindeki kamplara çevrildi.

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 47 yıl önce kurulan ve Türkiye’ye saldırılarını Irak’ın kuzeyindeki kamplarda planlayarak gerçekleştiren PKK’nın bölgede kontrol ettiği 11 önemli büyük kampı bulunuyor.

Irak’ın kuzeyindeki yönetim tarafından güvenlik gerekçesiyle sivillerin girişinin yıllardır yasaklandığı bu kampların en önemlisi ve sınırımıza yakın olanı Zap Kampı.

Hakkâri’nin Çukurca ilçesi karşısında yer alan ve gözle görülebilen Zap Kampı örgütün en önem verdiği alanlardan biri olduğu biliniyor.

KAMPLARIN SÜREÇ İÇERİSİNDE BOŞALTILMASI BEKLENİYOR
Türkiye’ye karşı sızma girişimlerinin olduğu Zap kampının yanı sıra, örgütün kontrol ettiği Sinat, Haftanin, Gara, Hakurk, Metina, Avaşin-Basyan ve Etruş kampları da örgüt mensupları tarafından kullanılıyor.

Hastane, elektrik üreten küçük baraj ile eğitim alanların yanı sıra cephanelerin gizlendiği mağaraların da yer aldığı bu kampların ne olacağına gözler çevrildi.

Terörsüz Türkiye sürecinde söz konusu bu kampların da silahsızlanma evresinin tamamlanmasının ardından tamamen boşaltılması bekleniyor.

KANDİL, SİNCAR, MAHMUR KAMPLARI…
Zap’ın yanı sıra PKK’nın en önemli 3 kampı daha Kuzey Irak’ta bulunuyor. Örgütün tepe yöneticilerinin de kaldığı İran-Irak sınırdaki Kandil kampı ile Suriye’ye açılan Sincar kampı ve Musul yakınlarında yer alan Mahmur Kampı.

Diğerlerine oranla daha güvenli olması nedeniyle PKK’lıların en yoğun olarak kaldığı bu üç kampın da süreç içerisinde kapatılması kontrolün yerel yönetime bırakılması bekleniyor.

Mahmur Kampı’nda sadece 15 bin kişinin kaldığı ve kontrolünün PKK tarafından yapıldığı biliniyor.

 

 

Kaynak: Türkgün / Sabah