Dolar 44,3439
Euro 51,5367
Altın 6.382,29
BİST 12.930,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 12°C
Az Bulutlu
İstanbul
12°C
Az Bulutlu
Per 14°C
Cum 19°C
Cts 15°C
Paz 12°C

İngiltere’den Hindistan-Pakistan gerilimine “Çok büyük endişe verici” dedi

İngiltere’den Hindistan-Pakistan gerilimine “Çok büyük endişe verici” dedi
07/05/2025 14:20
A+
A-

İngiltere’den Hindistan-Pakistan gerilimine yönelik ilk açıklama
İngiltere hükümetinden Hindistan-Pakistan gerilimine ilişkin yapılan ilk açıklamada, Ticaret Bakanı Jonathan Reynolds, “Tansiyonu düşürmek için yapabileceğimiz her şeyi yapmaya hazırız.” ifadelerini kullandı.

Reynolds, Hindistan ile Pakistan arasında Keşmir’deki gelişmeler nedeniyle başlayan gerginliği BBC’ye değerlendirdi.

Dışişleri Bakanı David Lammy’nin Hindistan, Pakistan, ABD ve Avrupalı yetkililerle bölgedeki gerginliği ele aldığını anlatan Reynolds, bölgedeki durumun çok büyük endişe verdiğini dile getirdi.

Hindistan ve Pakistan’a İngiliz hükümetinin mesajını ileten Reynolds, “İki ülkeyle de dost ve ortağız. İki ülkeyi de desteklemeye hazırız. Bölgesel istikrar, diyalog ve tansiyonun düşürülmesi ikisinin de çıkarına. Tansiyonu düşürmek için yapabileceğimiz her şeyi yapmaya hazırız ve buradayız.” dedi.

İki ülkeye yönelik seyahat uyarısı yapıldı
Öte yandan İngiltere, Hindistan ve Pakistan’a yönelik seyahat uyarılarını güncelledi. Hindistan’ın bugün bazı eyaletlerde sivil savunma tatbikatları yapacağı belirtilen seyahat uyarısında, elektrik kesintilerinin, yol kapatmaların ve iletişim güçlüğünün yaşanabileceği kaydedildi.

Tahliye tatbikatlarının yapılacağı belirtilen seyahat uyarısında, Pakistan sınırına 10 kilometreden fazla yaklaşılmaması ve Hindistan kontrolündeki Cammu Keşmir’in Ladakh ve Cammu kentleri dışında tamamına seyahat edilmemesi tavsiyesinde bulunuldu.

Pakistan’a yönelik seyahat uyarısında ise ülkenin hava sahası ile iki ülke arasındaki kara sınır kapılarının kapalı olduğu hatırlatıldı.

Ayrıca İngiliz vatandaşlarına Hindistan sınırına 5 milden (Yaklaşık 8 kilometre) fazla, Keşmir’i ikiye bölen Kontrol Hattı’na ise 10 milden (Yaklaşık 16 kilometre) fazla yaklaşmamaları tavsiye edildi.

Hindistan’ın Pakistan’a saldırısı
Hindistan, 22 Nisan’da Pahalgam bölgesinde 26 kişinin öldürüldüğü terör saldırısına misilleme gerekçesiyle 6 Mayıs’ta Pakistan toprakları ve yine Pakistan’ın kontrolündeki Azad Keşmir bölgesine füze saldırıları düzenledi.

Hint ordusu, “terör yapılanması” şeklinde nitelediği 9 hedefi vurduğunu açıklarken İslamabad yönetimi saldırılarda sivillere ait 6 noktanın hedef alındığını ve 26 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Pakistan ordusu, Hindistan tarafının saldırısı sırasında 5 savaş uçağı düşürdüğünü açıklarken, Yeni Delhi yönetimi ise bunu teyit etmedi.

Kaynak: Türkgün / Anadolu Haber Ajansı