Dolar 38,2606
Euro 43,9894
Altın 4.262,32
BİST 9.345,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Açık
İstanbul
18°C
Açık
Çar 18°C
Per 19°C
Cum 20°C
Cts 17°C

Irak’ta resmi yazışmalarda Türkçe dönemi

Irak’ta resmi yazışmalarda Türkçe dönemi
28/02/2025 09:27
A+
A-

Irak’ın Salahaddin vilayetinde, resmi yazışmalarda Arapçanın yanı sıra Türkçenin de kullanılmasına karar verildi. Türkmenler, bu adımı memnuniyetle karşıladı.

Irak’ın Salahaddin vilayetinde, devlet kurumlarında yapılan tüm resmi yazışmalarda Arapçanın yanı sıra Türkçenin de kullanılacağı duyuruldu.

Salahaddin İl Meclisi Üyesi Atıf en-Neccar, Irak Anayasası’nın 4. maddesi gereğince, Türkmenlerin yoğunlukla yaşadığı bölgelerde Türkçenin resmi dil olarak kabul edildiğini ve resmi yazışmalarda kullanılma hakkına sahip olduğunu belirtti.

Neccar, bu anayasal maddeye dayanarak artık vilayetteki kent merkezi, ilçeler, kasabalar ve köylerdeki tüm resmi yazışmalarda Türkçenin yer alacağını ifade etti.

RESMİ KURUMLARIN TABELALARINDA DA TÜRKÇE OLACAK
Yasanın anayasada yer almasına rağmen bugüne kadar uygulanmadığını vurgulayan Neccar, alınan karar doğrultusunda sadece resmi yazışmalarda değil, devlet kurumlarının tabelalarında da Türkçenin yer alacağını söyledi.

Salahaddin vilayetinde Türkmenlerin, Araplardan sonra ikinci büyük etnik grup olduğunu vurgulayan Neccar, bu adımın Türkmenlerin haklarının korunması açısından önemli olduğunu kaydetti.

TÜRKMENLER KARARDAN MEMNUN
Tuzhurmatu ilçesinde yaşayan Ahmet Abbas, uzun süredir bu düzenlemenin uygulanmasını beklediklerini ve alınan karardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Özellikle devrik Baas rejimi döneminde Türkçe konuşmanın dahi yasaklandığını hatırlatan Abbas, resmi yazışmalarda ve tabelalarda Türkçeye yer verilmesini, Türkmen kimliğinin bir göstergesi olarak değerlendirdi.

ANAYASAL HAK YERİNE GETİRİLDİ
Türkeş Muhammet Tuzlu ise, Baas rejiminin devrilmesinin ardından Türkmen bölgelerinde Türkçe eğitim veren okulların açıldığını ve resmi yazışmalarda Türkçenin kullanılmasının anayasal bir hak olduğunu belirtti.

Yaklaşık 16 yıl önce bu konunun Salahaddin İl Meclisi’nde gündeme geldiğini ancak dönemin koşulları nedeniyle uygulanamadığını ifade eden Tuzlu, alınan kararın Türkmenler açısından önemli bir kazanım olduğunu söyledi.

Kaynak: Türkgün / Anadolu Haber Ajansı