Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail yayılmacılığı Suriye’yi de hedef aldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail yayılmacılığı Suriye’yi de hedef aldı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, D-8 Zirve Toplantısı Açılış Oturumu ile Filistin ve Lübnan’daki Duruma İlişkin Özel Oturum’a katıldı. Erdoğan, “Lübnan’dan sonra Suriye de İsrail yayılmacılığının hedefi oldu” açıklamalarını yaptı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, D-8 Zirvesi’nin Filistin ve Lübnan’daki Duruma İlişkin Özel Oturumu’nda önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Filistin, Lübnan ve Suriye’deki son gelişmelerin bölge için kritik öneme sahip olduğunu belirterek, İslam ülkelerinin bir araya gelerek bu sorunlara karşı güçlü bir tavır sergilemesi gerektiğini vurguladı.
Filistin’deki Durum
Erdoğan, Filistin halkının uzun süredir süren baskı ve tacizlerle karşı karşıya olduğunu, son olarak İsrail’in Gazze’ye başlattığı saldırıların bu durumu daha da kötüleştirdiğini söyledi. 7 Ekim’den itibaren, Gazze’deki soykırımı durdurmak için İslam ülkelerinin çaba sarf ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mısır’ın bu süreçteki katkılarının önemli olduğunu ifade etti. Ancak, İsrail’in Amerika ve batılı ülkelerden aldığı destekle saldırılarını genişlettiğini ve devam ettiğini aktardı.
Lübnan ve Suriye’deki Gelişmeler
Cumhurbaşkanı, Lübnan’ın İsrail saldırılarının hem fiziksel hem de siyasi etkileriyle karşı karşıya kaldığını belirtti. Lübnan’a desteklerinin devam edeceğini söyleyen Erdoğan, ülkesinin Lübnan’a insani yardım sevkiyatının 1.500 tona yaklaştığını açıkladı.
Suriye’de ise İsrail’in Golan Tepeleri’ndeki yasa dışı yerleşimlerini genişlettiğini belirten Erdoğan, bu adımların Suriye’nin toprak bütünlüğünü tehdit ettiğini vurguladı. Bu nedenle D-8 ülkelerinin, bu tür hukuksuzluklara karşı daha güçlü tepki göstermesi gerektiğini ifade etti.
Uluslararası İttifak ve Çözüm Önerileri
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail’e karşı atılacak adımlar konusunda İslam ülkelerinin öncülük etmesi gerektiğini belirtti. Silah ambargosu, ticaretin sonlandırılması ve uluslararası tecrit edilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Erdoğan, bu süreçte 52 ülke ve iki uluslararası teşkilatın silah satışını durdurma girişimine destek verdiğini açıkladı. Ayrıca, Güney Afrika tarafından Uluslararası Adalet Divanı’nda açılan davaya Türkiye’nin müdahil olduğunu belirterek, D-8 ülkelerinin de bu davaya müdahil olmalarını teşvik etti.
Erdoğan, kısa vadede Gazze’de kalıcı ateşkese ulaşmanın önemine dikkat çekerken, uzun vadede ise Filistin sorununa kalıcı çözüm için iki devletli bir çözüm önerisinin hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Bu hedefe ulaşmak için Katar ve Mısır’ın müzakerelere destek verilmesi gerektiğini ifade etti.
Bölgesel İşbirliği ve Barış Çağrısı
Erdoğan, Lübnan’da ateşkesin sağlanması ve Suriye’deki iç karışıklığın son bulması için bölgedeki ülkelerin daha fazla iş birliği yapması gerektiğini belirtti. Ayrıca, Filistin, Lübnan ve Suriye’nin iç barışının sağlanması için yeni dinamiklerin geliştirilmesi gerektiğini söyledi.
Son olarak, Erdoğan, D-8 ülkeleri olarak adil ve kalıcı bir barış için daha fazla çaba harcamaları gerektiğini belirterek, bugün yapılan toplantıdan çıkacak sonuçların Filistin, Lübnan ve Suriye halklarına hayırlı olmasını temenni etti.
Kaynak: Türkgün / AA Anadolu Ajansı