MHP’li Feti Yıldız: “Milletin beklentisi Türk tipi başkanlık sisteminin kökleşmesi”
MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, Türkiye’nin sivil ve katılımcı yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu belirterek “Türk milletinin beklentisi parlementer sistemle geriye gidiş değil, Türk tipi başkanlık sisteminin kökleşmesidir.” dedi.
MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, sosyal medya platformu X üzerinden ‘12 Eylül Darbecileri’ tarafından hazırlanan anayasaya ilişkin açıklamalarda bulundu.
1982 Anayasası “yamalı bohça”
1982 Anayasası’nın ‘hukuki ve siyasi gerekçelerle’ birçok kez değiştirilerek başta dili olmak üzere sistematiğinin bozulduğunu belirten MHP’li Yıldız, “Anayasa, 19 defa toplam 184 değişiklikle adeta yamalı bohçaya dönmüştür” dedi.
MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Üyesi Feti Yıldız
Yeni anayasa ihtiyacı
Yıldız, Türkiye’nin sivil, geniş katılımlı ve milli değerleri kavramış yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu söyledi. “Hürriyetlerin esas, sınırlamanın istisna olduğu bir yaklaşımın benimsenmesi gerekiyor” dedi.
“TÜRK TİPİ BAŞKANLIK SİSTEMİ KÖKLEŞMELİ”
Türk milletinin beklentisinin parlamenter sistemle geriye gidiş olmadığını vurgulayan MHP’li Yıldız, açıklamasında “Türk tipi başkanlık sisteminin kökleşmesidir” ifadelerini kullandı.
MHP’li Feti Yıldız’ın açıklaması şu şekilde;
“12 Eylül Darbecileri tarafından parlamenter sisteme göre hazırlanan 1982 anayasasında hukuki ve siyasi gerekçelerle 19 defa ve toplam 184 değişiklik yapılmış adeta yamalı bohçaya dönmüştür.
Yapılan değişikliklerle başta dili olmak üzere sistematiği bozulmuştur. Öyle ki; milletvekili yemininde onbir adet “ve“ bağlacı bulunmaktadır.
Türkiye’mizin yepyeni, sivil nitelikli, geniş katılımlı, milli ve manevi hayatımızın esaslarını kavramış, gerekçeleriyle gerçekleri yakalamış, Üniter devlet ilkesine açıkça yer verilen, hürriyetlerin esas, sınırlamanın istisna olduğu yaklaşımı gerçek anlamıyla buluşturulmuş bir anayasaya ihtiyacı vardır.
Türk milletinin beklentisi parlamenter sistemle geriye gidiş değil, Türk tipi başkanlık sisteminin kökleşmesidir.”
KAYNAK: Türkgün