Dolar 35,3150
Euro 36,8880
Altın 2.974,30
BİST 9.974,14
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 10°C
Az Bulutlu
İstanbul
10°C
Az Bulutlu
Sal 10°C
Çar 12°C
Per 14°C
Cum 12°C

Dünya Bankası’ndan Türkiye değerlendirmesi

Dünya Bankası’ndan Türkiye değerlendirmesi
04/10/2024 11:01
A+
A-

Dünya Bankası, “Business Ready (B-READY)” raporunu yayımladı. Rapor, iş ve yatırım ortamını değerlendiriyor. İlk raporda Macaristan, Estonya ve Singapur ilk sıralarda yer aldı. Rapor, düzenleyici çerçeve, kamu hizmetleri ve operasyonel verimlilik konularına odaklanıyor. Türkiye’nin 2025’te rapora katılması bekleniyor. İş Yapma Kolaylığı Raporu ise 2021’de durduruldu.

Dünya Bankası, ülkelerdeki iş ve yatırım ortamının değerlendirildiği “Business Ready (B-READY)” raporunun ilkini 50 ülkeyi kapsayan şekilde yayımladı.

Raporda, B-READY’nin Dünya Bankası Grubu’nun dünya çapındaki iş ve yatırım ortamını değerlendirmeye yönelik yeni bir veri toplama ve analiz projesi olduğu aktarıldı.

B-READY’nin bankanın daha önce yayımladığı İş Yapma Kolaylığı (Doing Business) raporunun yerini aldığı belirtilen raporda, yeni raporda kullanılan verilerin ve yöntemlerin İş Yapma Kolaylığı raporuna kıyasla daha özenli ve daha şeffaf olduğu vurgulandı.

Raporda, B-READY’nin ilkinin sadece 50 ekonomiyi kapsadığı, bunun, Eylül 2025’te yayımlanması planlanan ikinci raporda 100’den fazla ve 2026’da yayımlanması beklenen üçüncü raporda yaklaşık 180 ekonomiyi kapsayacak şekilde genişletileceği belirtildi.

Bir işletmeyi açma, işletme veya genişletme ve kapatma süreci olmak üzere firmanın yaşam döngüsü ve pazara katılımına ilişkin 10 konuya odaklanıldığı belirtilen raporda işe giriş, iş yeri, kamu hizmetleri, iş gücü, finansal hizmetler, uluslararası ticaret, vergilendirme, uyuşmazlık çözümü, pazar rekabeti ve işletme iflasının bu konular arasında yer aldığı aktarıldı. Raporda, her konu için 3 ana ölçünün dikkate alındığı, bunların “Düzenleyici Çerçeve”, “Kamu Hizmetleri” ve “Operasyonel Verimlilik” olduğu kaydedildi.

Macaristan, Estonya ve Singapur ilk sırada yer aldı

B-READY’nin ilk raporunda, “Düzenleyici Çerçeve” kategorisinde Macaristan, “Kamu Hizmetleri” kategorisinde Estonya ve “Operasyonel Verimlilik” kategorisinde Singapur ilk sırada yer aldı.

Raporda, ekonomilerin gerçek ilerlemeyi güvence altına almak için gereken kamu hizmetlerini sağlamaktan ziyade ulusal iş ortamını iyileştirmek için düzenlemeler yürürlüğe koymada daha iyi performans gösterdiği aktarıldı.

Ayrıca raporda, uygulama boşluklarının işletmelerin, çalışanların ve toplumun bir bütün olarak sağlıklı bir iş ortamının tüm faydalarından yararlanmasını engellediği belirtildi.

İkinci aşamada değerlendirilecek ülkeler arasında yer alan Türkiye’nin ise 2025’te “B-READY”e katılması bekleniyor.

İş Yapma Kolaylığı Raporu’nun yayımı 2021’de durdurulmuştu

Dünya Bankasının en önemli raporlarından biri olarak görülen İş Yapma Kolaylığı Raporu, ilk olarak 133 ekonomiyi kapsayacak şekilde 2003 yılında yayımlanmıştı.

Dünya Bankasının her yıl yayımladığı İş Yapma Kolaylığı Raporu, son olarak 190 ülkeyi iş ortamı düzenlemeleri açısından değerlendiriyordu.

Raporda ülkeler, düzenleyici ve yasal ortamlarına, iş kurma kolaylığına, finansmana, altyapıya ve diğer iş ortamı önlemlerine göre sıralanıyordu.

Dünya Bankası, 16 Eylül 2021’de veri düzensizliklerine ilişkin yürütülen soruşturma sonucunda üst düzey banka yetkililerinin Çin’in sıralamasını etkileyen verileri değiştirmek için personele baskı yaptığının belirlenmesi üzerine, İş Yapma Kolaylığı Raporu’nun yayımlanmasına devam edilmeyeceğini açıklamıştı.

Dünya Bankasının İş Yapma Kolaylığı Raporu’nun yayımını durdurma kararı uluslararası ekonomi camiasında büyük yankı uyandırmış ve uluslararası kuruluşların raporlarının güvenirliğini gündeme getirmişti.

KAYNAK: Türkgün / Anadolu Ajansı-AA