Dolar 34,2276
Euro 37,9438
Altın 2.915,97
BİST 9.194,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
24°C
Parçalı Bulutlu
Per 27°C
Cum 29°C
Cts 27°C
Paz 22°C

İran: İsrail’e saldırıyı meşru müdafaa hakkımız uyarınca düzenledik

İran: İsrail’e saldırıyı meşru müdafaa hakkımız uyarınca düzenledik
02/10/2024 10:52
A+
A-

İran: İsrail’e saldırıyı meşru müdafaa hakkımız uyarınca düzenledik

İran, İsrail’e yönelik füze saldırısının “BM Şartı’nın 51. maddesine göre meşru müdafaa hakkı uyarınca” gerçekleştirildiğini belirtti.

İran’ın BM Daimi Temsilcisi Amir Saeid İravani, BM Güvenlik Konseyi’ne gönderdiği mektupta salı akşamı İsrail’in askeri ve güvenlik hedeflerine füze saldırısı düzenlendiğini açıkladı.

Mektupta Meşru Müdafaa Hakkı Belirtildi

Mektupta saldırının BM Şartı’nın 51. maddesine göre meşru müdafaa hakkı uyarınca gerçekleştirildiği ve İran’ın toprak bütünlüğü ve egemenliğine yönelik ihlallere karşı bir cevap olduğu belirtildi.

İhlaller Sıralandı

Mektupta, İran’ın resmi misafiri Hamas Siyasi Büro Başkanı’na suikast girişimi, Lübnan’da büyükelçisinin yaralanması, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve üst düzey İranlı askeri danışmana yönelik suikastlar gibi ihlaller sıralandı.

Askeri Hedefler Hedeflendi

Saldırıların sadece askeri ve güvenlik tesislerini hedef aldığı belirtilen mektupta, masum sivilleri hedef alan İsrail’in aksine etik prensiplere ve uluslararası insancıl hukuka saygı duyulduğu vurgulandı.

BMGK’nin Rolü Üzerine Eleştiri

Mektupta, BM Güvenlik Konseyi’nin İsrail’in kırmızı çizgileri ihlal etmesine izin vererek temel görevini yerine getirmediği eleştirisi yapıldı ve İran’ın meşru müdafaa hakkını koruması gerektiği savunuldu.

İran’ın Uyarısı

İran’ın yeni bir saldırı durumunda karşılığının daha güçlü olacağının vurgulandığı mektupta, terörist İsrail rejimine karşı şiddetli bir uyarıda bulunuldu ve ülkenin çıkarlarını koruma hakkına dikkat çekildi.

Savaş Suçlarına Son Verilmesi Çağrısı

BMGK’den İsrail’in işlediği savaş suçlarını durdurması talep edilen mektupta, bölgesel bir savaşın engellenmesi için acil ve kararlı adımlar atılması gerektiği belirtildi.

 

KAYNAK: Türkgün/AA-Anadolu Ajansı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.