Dolar 34,1687
Euro 38,1637
Altın 2.911,46
BİST 9.777,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 28°C
Az Bulutlu
İstanbul
28°C
Az Bulutlu
Cts 27°C
Paz 17°C
Pts 19°C
Sal 22°C

Okul temizliği meselesi ve istismarı

Okul temizliği meselesi ve istismarı
27/09/2024 10:03
A+
A-

YILDIRAY ÇİÇEK / TÜRKGÜN

2024-2025 eğitim ve öğretim döneminin başlamasıyla birlikte okullarda temizlik sorunlarının yaşandığı ortaya çıktı. Bu temizlik sorunuyla ilgili Türkiye’nin birçok okulundan görseller yayınlandı ve böyle bir problemin olduğu da çok net görüldü.

Temizlik personeli ve temizlik maddelerinin eksikliği birleşince okullarda ciddi manada hijyen sıkıntısı yaşandığı aşikar. Bazı okullarda da velilerden dönüşümlü temizlik için görev alması istendiği veya birini ayarlayıp temizlik yaptırılması için para toplandığına dair haberler de yapıldı. Maddi imkânsızlıkların hayat şartlarını zorladığı bu zamanda, velilere ekstra böyle bir yük yüklenmemelidir.

Bedensel ve zihinsel olarak büyüme çağındaki öğrencilerin bu şartlarda, öğrencinin ailesine ekstra yük yüklenerek eğitim-öğretim dönemine başlanılmaması lazım. Öğrencilerin ders gördüğü sınıflar, oturduğu sıralar, yürüdüğü koridorlar, indiği merdivenler, girdiği tuvaletler tertemiz olmalıdır. Her yaştaki insan için hijyen önemli olduğu gibi, özellikle çocuklarımızın henüz tam oluşmamış bağışıklık sistemleri açısından durum daha da hassastır.

Okullarda böyle bir sorunun olduğunu hükümette kabul ederek, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in ağzından “Çalışma Bakanlığımız ile birlikte beraber yürüttüğümüz okullarımızdaki temizlik işleriyle ilgili bir problem yaşamıştık. Yeni uygulanan model ile ilgili, onun hayata geçirilmesiyle ilgili bir sorun yaşamıştık. Onu da sağ olsun Çalışma Bakanımız ve Cumhurbaşkanı Yardımcımız ile beraber oturduk, konuştuk. Onun süreci de başladı. Bu tür sorunu yaşayan okullarımızda Toplum Yararına Çalışma Projesi kapsamında 30 bin personeli de bu hafta içerisinde inşallah sürecini tamamlayıp, başlatmış olacağız” açıklaması yapıldı.

Okullardaki bu temizlik meselesi, CHP gibi her olaya karşı istismar düzeneği kuran partiler tarafından malzeme yapılmadan çözüme kavuşturulmalıdır. Her okulun temizlik görevlileri sistemli bir şekilde görevini yapmalı ve okulların depolarında temizlik maddeleri yeteri kadar temin edilmelidir.

Göreve geldiği günden beri Ankara’da park, bahçe, yol temizlemekten aciz Mansur Yavaş; daha geçen gün canlı yayına çıkmış, okullardaki temizlik sorunu hakkında ahkâm keserek “300’den fazla okul başvuruda bulundu. Temizlik desteğinin kapsamını da genişleten Ankara Büyükşehir Belediyesi, hem okullara ücretsiz temizlik malzemesi temin edecek hem de her hafta sonu temizlik hizmeti verecek.” sözleriyle adeta tribünlere oynuyordu. Birçok CHP’li belediye de bu istismarla hareketle sol medya üzerinden propaganda yapıyorlar. Sanırsın kendi görev alanlarındaki temizliği yapıyorlar da tek dertleri okullar kalmış gibi hareketteler. Başta Ankara, İstanbul, İzmir olmak üzere CHP’nin yönettiği şehirlerde temizlik ve hijyen problemi varken, böyle bir alan açılırsa elbette bunlar da kendi alanlarındaki zafiyetlerini tartıştırmamak yahut sindirmek için bu durumu tepe tepe kullanırlar. Milli Eğitim Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı el ele vererek, bu sorunu kökten çözmeli ve istismar alanından çıkarmalıdır. Okullardaki temizlik sorunu hakkında belediyelerin katkı ve hizmet sunmasına karşı değiliz. Karşı olduğumuz istismar ve ikiyüzlülüktür. Yüce Peygamberimizin “Temizlik imanın yarısıdır” ölçüsü, beden, elbise, çevre, bina, sokak, cadde temizliğini kapsadığı gibi, bu temizlik aynı zamanda kalp ve ruh temizliği de kapsadığı unutulmamalıdır. Toplumun bu açıdan maddi ve manevi temizliği her zaman şarttır.

 

KAYNAK: Türkgün

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.