Dolar 34,0624
Euro 38,0730
Altın 2.832,41
BİST 9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Yağmurlu
İstanbul
25°C
Yağmurlu
Cum 22°C
Cts 25°C
Paz 25°C
Pts 26°C

“Behzat Ç.” için ‘işçi kıyımı’ iddiası: “Kod 42 ile kovulduk”

“Behzat Ç.” için ‘işçi kıyımı’ iddiası: “Kod 42 ile kovulduk”
17/09/2024 15:38
A+
A-

Behzat Ç. rolüyle bilinen Erdal Beşikçioğlu’nun yönettiği Etimesgut Belediyesi Türk Tarih Müzesi’nde çalışan 9 işçinin haksız yere işten çıkarıldığı iddia edildi. İşçilerden bazıları ahlaksızlık suçlamasıyla SGK İşten Çıkarma Kodu 42 kapsamında işten çıkarıldıklarını açıkladı.

Etimesgut Belediyesi’nde 9 işçinin haksız suçlamalarla işten çıkarıldığı öne sürüldü. İşten çıkarılan işçilerde üçü, Türk Tarih Müzesi’nde görev yaparken, usulsüz bir İngilizce sınavına sokulduklarını ve bu sınavın ardından SGK İşten Çıkarma Kodu 42’ye dayanarak işlerine son verildiğini ifade etti.

İngilizce Şartı ve Usulsüz Sınav İddiaları
Agah Çağatay isimli işçi, işe girişte İngilizce şartı aranmamasına rağmen Erdal Beşikçioğlu’nun belediye başkanı olduktan sonra yapılan İngilizce sınavıyla işten çıkarıldıklarını söyledi. Beşikçioğlu tarafından medyaya “rehber” olarak lanse edildiklerini belirten Çağatay, sınavın kim tarafından yapıldığının belli olmadığını ve bazı işçilerin sınava girmeden işlerine devam ettiğini iddia etti. “Bu sınav usulsüzdü, komisyon kararı olmadan gerçekleştirildi” dedi.

İşten çıkarılan Agah Çağatay
İşten çıkarılan Agah Çağatay
İşten Çıkarılma Gerekçesi: Kod 42
İşçiler, kendilerine yöneltilen ahlaksızlık suçlamasının asılsız olduğunu vurguladı. Çağatay, “Bizi SGK İş Çıkarma Kodu 42’ye göre işten çıkardılar. Bu kod, yüz kızartıcı suç anlamına geliyor ve bu yüzden hiçbir yerde iş bulamıyoruz” dedi. Çağatay, Erdal Beşikçioğlu’nun seçim öncesi işten çıkarılma olmayacağını belirttiğini ancak verilen sözlerin tutulmadığını da ekledi.

İş Bulma Zorluğu ve Mağduriyet
Fatma Gül Konuk ise 12 yıldır belediyede çalıştığını belirterek, İngilizce sınavının bir komisyon tarafından yapılmadığını ve kendilerinin asılsız suçlamalarla işten çıkarıldığını ifade etti. Konuk, “Bizim burada bir ahlaksızlığımız yok. İş vereni kandırma gibi durumumu yok. Ortada hiç ispat ve kanıt yok. 2.5 aydır işsiziz. Yüz kızartıcı suç olduğu için iş bulamıyoruz.” dedi. Ayrıca tazminatlarını alamadıklarını ve mağduriyet yaşadıklarını belirtti.

İşten çıkarılan Fatma Gül Konuk ve Furkan Taş
Sınava Girmeyenler İşlerine Devam Etti
İşten çıkarılan bir diğer işçi Furkan Taş ise, İngilizce sınavının sadece belirli işçilere yapıldığını ve sınava girmeyen bazı çalışanların işlerine devam ettiğini söyledi. Taş, “İşe başlarken bize İngilizce şartı sunulmadı ama sonradan bu şartı koydular. Sınav sonucu bize bildirilmedi ve ahlaksızlık suçlamasıyla işten çıkarıldık” diye konuştu.

KAYNAK: Türkgün / Anadolu Ajansı-AA / İhlas Haber Ajansı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.