Dolar 34,2546
Euro 37,0521
Altın 3.027,94
BİST 8.838,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
20°C
Parçalı Bulutlu
Çar 19°C
Per 18°C
Cum 19°C
Cts 19°C

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Guterres’e BMGK yanıtı: Yapısı kökten değişmeli

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Guterres’e BMGK yanıtı: Yapısı kökten değişmeli
14/08/2024 22:06
A+
A-

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in sosyal medya paylaşımına cevap verdi. Erdoğan, Afrika kıtasının ve tüm Afrikalıların adil sisteme katkı sunabilmesi gerektiğini vurgulayarak, dünyadaki savaşların önlenmesi ve küresel barışın sağlanması için BM Güvenlik Konseyi’nin yapısının kökten değiştirilmesi gerektiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in BM Güvenlik Konseyi’nin reformu hakkındaki açıklamalarına sosyal medya üzerinden yanıt verdi. Erdoğan, Guterres’in BM Güvenlik Konseyi’nin yapısının günümüz koşullarına uyumlu ve adil bir şekilde reforme edilmesi yönündeki görüşlerini destekleyerek, bu konudaki düşüncelerini paylaştı.

Erdoğan, yaptığı paylaşımda, “Sayın Genel Sekreter, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin günümüz şartlarıyla uyumlu ve adil bir şekilde bir reforma tabi tutulması hakkındaki görüşlerinizi samimiyetle ve yüksek sesle ifade etmeniz, dünyanın yeniden adil bir sisteme sahip olması açısından oldukça kıymetlidir.” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, BM Güvenlik Konseyi’nin mevcut yapısının küresel barış ve güvenliği sağlamaktan uzak olduğuna dikkat çekerek, özellikle Afrika kıtasının ve Afrikalı ülkelerin de bu adil sisteme katkı sunabilmesine fırsat verilmesi gerektiğini vurguladı. Cumhurbaşkanı, “Dünyamızda savaşlar etrafımızı daha fazla sarmadan, daha fazla insan ve toplum acı çekmeden, daha fazla masum kanı dökülmeden; küresel barış ve güvenliği temin etme görevini yerine getirmekten uzak olan BM Güvenlik Konseyi’nin yapısının kökten değiştirilmesi gerekmektedir. İnsanlığın bizden beklentisi budur.” dedi.

Erdoğan, Türkiye’nin “Dünya 5’ten Büyüktür” anlayışıyla daha adil bir dünya için mücadele etmeye devam edeceğini belirtti. Ayrıca, BM Güvenlik Konseyi’nin reformu konusunda samimiyetle çaba gösteren tüm dost ülkelerin yanında olmaya devam edeceklerini ifade etti.

 

KAYNAK: Türkgün