Dolar 35,4737
Euro 36,6987
Altın 3.072,77
BİST 9.693,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 8°C
Çok Bulutlu
İstanbul
8°C
Çok Bulutlu
Per 9°C
Cum 8°C
Cts 10°C
Paz 11°C

Marmara Denizi’nde tehlikeli durum: Çevresel felaket kapıda durum kritik!

Marmara Denizi’nde tehlikeli durum: Çevresel felaket kapıda durum kritik!
23/06/2024 14:58
A+
A-

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, “Müsilaj riski, Marmara Denizi’nin başının üstünde kılıç gibi sallanmaya devam edecek. Bu tehlikenin tekrarı kesin.” dedi. Müsilajın, ekolojik bir felaket olduğunu söyleyen Sarı, “Bu kirlilik devam ederse, ekosistemine ömür biçemeyeceğimiz Marmara Denizi, her gün, biraz daha bozulacak. Biraz daha Marmara Denizi’nden yararlanamaz hale geleceğiz. Balıklar azalacak.” ifadelerini kullandı.

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi’ndeki kirliliğin alarm verici boyutlara ulaştığını belirtti. Sarı, Marmara Denizi’nde yaşanan kirlilik sorununa dikkat çekerek, çözüm için acil adımlar atılması gerektiğini vurguladı.

MARMARA EYLEM PLANI VE KİRLİLİK AZALTMA ÇABALARI
Prof. Dr. Mustafa Sarı, 2021 yılında meydana gelen müsilaj felaketi sonrasında 22 maddeden oluşan Marmara Eylem Planı’nın hazırlandığını ve uygulanmaya başlandığını hatırlattı. Sarı, bu planın Marmara Denizi’ndeki kirliliği azaltmaya yönelik olduğunu belirtti ve deniz suyunun temizlenmesi için çalışmaların hızlandırılması gerektiğini söyledi.

MARMARA DENİZİ’NİN GELECEĞİ TEHLİKEDE
Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi çevresindeki nüfus yoğunluğunun ve sanayileşmenin denizi olumsuz etkilediğini ifade etti. Sarı, Marmara Denizi’nin kirlenmesinin devam etmesi halinde ekosistemin ciddi şekilde zarar göreceğini ve balık türlerinin yok olma riski ile karşı karşıya olduğunu belirtti. Denizin temizlenmesi için herkesin sorumluluk alması gerektiğini vurguladı.

BALIK TÜRLERİNDE AZALMA GÖZLENİYOR
Prof. Dr. Mustafa Sarı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile yürütülen ‘Marmara Projesi’ kapsamında yapılan çalışmalar sonucunda, Marmara Denizi’ndeki balık türlerinde ciddi bir azalma tespit edildiğini belirtti. Müsilajın deniz ekosistemini olumsuz etkilediğini ve balık bolluğunun azaldığını ifade eden Sarı, durumun endişe verici olduğunu dile getirdi.

KAYNAK: Türkgün / Anadolu Ajansı-AA/DHA