Dolar 35,3164
Euro 36,5380
Altın 3.000,04
BİST 9.957,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
14°C
Parçalı Bulutlu
Cum 12°C
Cts 10°C
Paz 11°C
Pts 14°C

Türkiye’nin Bayraktar TB2 İHA’sı, ezberleri bozdu: Üstünlüğü korumak için yeni stratejiler geliştiriliyor

Türkiye’nin Bayraktar TB2 İHA’sı, ezberleri bozdu: Üstünlüğü korumak için yeni stratejiler geliştiriliyor
21/06/2024 14:13 | Son Güncellenme: 21/06/2024 14:23
A+
A-

Yabancı düşünce kuruluşu IARI, Türkiye’nin Batı’ya olan bağımlılığını geride bırakarak, silah satışında potansiyel bir rakibe dönüştüğünü vurgulayarak, Bayraktar TB2’nin başarı öyküsünden bahsetti. Türk İHA’larının ekonomik alanın ötesinde sağladığı avantajlara dikkat çekilerek, çatışmalarda Türkiye’nin teknolojik üstünlük sağlayabileceği ve Afrika ülkelerinin isyan tehdidi altında Ankara’dan yardım talep edebileceği belirtildi. Bu gelişmeler, Türkiye’nin uluslararası alandaki rolünün giderek güçlendiğini gösteriyor.

İtalya merkezli Uluslararası İlişkiler Analistleri Enstitüsü (IARI) adlı düşünce kuruluşu, Türk savunma sanayisinin yükselişi hakkında çarpıcı bir analiz yazısı yayımladı. Analizde, Türkiye’nin Batı’ya bağımlılıktan çıkarak silah satışında potansiyel bir rakibe dönüştüğü vurgulandı.

TÜRKİYE’NİN YÜKSELEN ROLÜ
Analizde, Türkiye’nin silah üretiminde yenilikçi ve önemli bir oyuncu olarak görüldüğü belirtildi. ABD’ye olan bağımlılığını azaltarak kendi sağlam savunma sektörünü oluşturmaya başladığı ifade edildi.

YENİLİKÇİ ADIMLAR VE OMURGA ŞİRKETLER
Kıbrıs Barış Harekatı sonrasında ABD’nin Türkiye’ye uyguladığı silah satışı ambargosunun Türk savunma sanayisinde bir dönüm noktası olduğu belirtildi. Analizde, ASELSAN, HAVELSAN, TUSAŞ, ASPİLSAN gibi şirketlerin Türkiye’nin savunma sanayisindeki omurgasını oluşturduğuna vurgu yapıldı.

LİDERLİK VE DIŞA BAĞIMLILIK AZALTMA
Türkiye’nin 2002’den bu yana Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde pragmatik bir yaklaşım sergilediği kaydedildi. Savunma sanayisindeki yüzde 80’lere varan dışa bağımlılığın yüzde 20’lere düşürüldüğü belirtilirken, Türk savunma sanayisinin başarısının arkasındaki sebeplerden birinin kısıtlayıcı bir silah ihracat politikasının olmayışı olduğu ifade edildi.

BAYRAKTAR TB2’NİN BAŞARISI
Analizde övgüyle bahsedilen Bayraktar TB2’nin, Suriye ve Irak’taki terörle mücadelede, Azerbaycan’ın Karabağ zaferinde, Ukrayna ve Sahel bölgesinde önemli rol oynadığı belirtildi. Avrupa ülkeleri de dahil olmak üzere birçok ülkenin Bayraktar TB2’ye ilgi gösterdiği ifade edildi.

İHA’LARIN ROLÜ VE ULUSLARARASI İLGİ
Analizde, Türkiye’nin İHA’lar aracılığıyla ekonomik alanın ötesinde faydalar elde edebileceği vurgulandı. Türk İHA’larının çatışmalardaki etkili rolü nedeniyle, Ankara’nın teknolojik desteğiyle üstünlük sağlayabileceği belirtilirken, Afrika ülkelerinin Türkiye’den yardım talep edebileceği ifade edildi.

TÜRKİYE’NİN BRICS ÜYELİĞİ VE TEHLİKE ALGISI
Türkiye’nin BRICS üyeliği ile ilgilenmesinin Batı için bir tehlike olarak algılanabileceği belirtilen analizde, Türk savunma sanayisinin BRICS ülkeleri ile ilişkilerini geliştirmesi durumunda olumlu bir teşvik alabileceği ifade edildi.

KAYNAK: Türkgün / STAR