Dolar 35,3164
Euro 36,5380
Altın 3.000,04
BİST 9.957,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
14°C
Parçalı Bulutlu
Cum 12°C
Cts 10°C
Paz 11°C
Pts 14°C

MHP’li Yıldız: Sandıklar açıldıktan sonra bunlara dikkat!

MHP’li Yıldız: Sandıklar açıldıktan sonra bunlara dikkat!
31/03/2024 16:17
A+
A-

MHP’li Yıldız: Sandıklar açıldıktan sonra bunlara dikkat!

MHP Genel Başkan Yardımcısı Fethi Yıldız, Sandık kurulunca sandıkların açılmasından sonra dikkat edilecek hususları paylaştı.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Fethi Yıldız, sandıklar açıldıktan sonra dikkat edilmesi gereken hususları paylaştı. Yıldız’ın açıklamasında ‘sandık huzurda açıldı mı, sandıktan çıkan zarflar açılmadan sayılıp tutanağa yazıldı mı, oy kullanan seçmen sayısı ile sandıktan çıkan zarf sayısı eşit mi’ gibi önemli noktalara değindi.
Sayım ve döküm işlemi sürecindeki ayrıntılara da değinen Yıldız, özellikle oy pusulasının tek tek okunması ve sayım döküm işlemi tamamlandıktan sonra tutanakların imzalanması gibi adımların titizlikle takip edilmesi gerektiğini vurguladı.
MHP’li Feti Yıldız yaptığı açıklamada şunları ifade etti:
“*Sandık huzurda açıldı mı?

*Sandıktan çıkan zarflar açılmadan sayılıp, tutanağa yazıldı mı? (Sandık Kurulu başkanı zarfları iki kere saydı mı ?)
*Oy kullanan seçmen sayısı ile sandıktan çıkan zarf sayısı eşit mi?

*Oy kullanan seçmen sayısından fazla veya eksik zarf varsa; bu husus tutanak altına alındımı ?
*Sayım ve döküm cetvellerinin boş ve yazısız olduğu haziruna gösterildi mi?

*Oy zarfları açılmaya başlandı mı?

*Seçim çevrelerine göre; zarf içerisinde eksik veya hiç oy pusulası çıkmamış ise boş zarf sayısı toplamı, zarfların açılması bittikten sonra tutanağa işlendi mi ?
*Sayım ve döküm işlemi devam ederken; varsa, oy pusulasının geçersizliği konusunda tereddütler değerlendirildi mi?

*Sandık kurulu başkanı oy pusulasını tek tek okurken sayım ve döküm cetveline görevli üye tarafından her bir oy için (x) işareti koyulduğunu takip ettiniz mi ?
*Sayım döküm işlemi tamamlandıktan sonra; iki cetveldeki oyların aynı olup olmadığı kontrol edildi mi? Bu cetvel sandık kurulunca imzalandı mı?
*Sayım döküm cetvelindeki adayların aldıkları oylar (x’lerin toplamı) ; sandık kurulu tutanağın toplam sütununa  rakam ve yazıyla yazıldı mı ? Tutanak sandık kurulunca imzalanıp, mühürlendi mi?
*Masa üzerinde bulunan sayım /dökümü yapılmış geçerli ve geçersiz birleşik oy pusulaları ayrı paketlenip seçim torbasına konuldu mu?
*Seçim çevrelerine göre tüm seçimlerin tasnifi bitip ıslak imzalı tutanaklar hazırlandı mı ?
*Sandık sonuç tutanağının bir sureti geri dönüşüm zarfına ve seçim torbasına konuldu mu?
*Geri dönüşüm zarfı seçim torbasına konuldu mu? İkinci boğuma)

*Sandık sonuç tutanağının bir sureti seçim mahallinde asılarak ilan edildi mi?
*Yasa gereği verilmesi gereken seçim çevrelerine ait  tutanakların imzalı bir sureti alındı mı ?
Alınan ıslak imzalı tutanaklar; teslim edildi mi ?
“Mühürlü seçim torbası” nın, İlçe Seçim Kuruluna götürülmesi aşamasında ; Sandık Kurulu Başkanına gönüllü olarak eşlik edildi mi ?”
 

 

 

 

KAYNAK: Türkgün/