Dünya Türkiye’yi konuşacak! Bayraktar Kızılelma ve Milli Muharip Uçak geliyor
Türkiye, birçok alanda dünyada kabul görmüş teknolojiler üretiyor. Bayraktar Kızılelma, ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirirken, 18 dakika süren ilk uçuş, Türk havacılık tarihinde yeni bir dönemin perdesini açtı. Milli Muharip Uçak’ın ise 2023’te hangardan çıkması, 2025-2026’da ilk uçuşunun yapılması ve 2028 yılından sonrada envantere katılması bekleniyor.
Türkiye, sağlıktan uzay çalışmalarına, insansız hava araçlarından (İHA-SİHA) elektrikli ve sürücüsüz yerli otomobile kadar birçok alanda dünyada kabul görmüş teknolojiler üretiyor. Son yıllarda yüksek teknoloji gerektiren projeleri tek tek hayata geçiren Türkiye, birçok projeyi de yakında kullanıma sunacak. Derlenen bilgilere göre, Türkiye, son dönemde özellikle savunma sanayisindeki yerli teknolojiler ile adından sıkça söz ettiriyor.
Merkezi ABD’de bulunan askeri yayıncılık kuruluşu Defense News dergisi tarafından savunma satışları baz alınarak yayımlanan ve dünyanın en prestijli savunma sanayi listesi kabul edilen “Defense News Top 100″de 3 Türk şirketi yer alıyor. Listede, ASELSAN 49’uncu, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) 67’nci ve ROKETSAN da 86’ncı sırada bulunuyor.
BAYRAKTAR KIZILELMA GÖKLERDE
Baykar’ın öz sermayesiyle milli ve özgün olarak geliştirdiği Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma, ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. Bayraktar Kızılelma’nın 18 dakika süren ilk uçuşu, Türk havacılık tarihinde yeni bir dönemin perdesini açmış oldu.
Bayraktar Kızılelma, özellikle kısa pistli gemilere iniş kalkış kabiliyetiyle muharebe sahasında devrim gerçekleştirecek bir platform olarak görülüyor. TCG Anadolu gemisi gibi kısa pistli gemilere iniş ve kalkış kabiliyetine sahip olacak şekilde geliştirilen Bayraktar Kızılelma, bu yeteneği sayesinde denizaşırı görevlerde önemli rol üstlenecek.
Bayraktar TB2 SİHA da başta terör örgütü PKK ile mücadele başta olmak üzere Azerbaycan’ın Karabağ operasyonu, Libya iç savaşı ve Ukrayna-Rusya savaşında sahadaki dengeleri kullanıcıları lehine değiştirmeyi başararak adını bütün dünyada duyurdu.
Ayrıca yeni insansız hava araçları sahaya çıkmak için gün sayıyor. Baykar, Bayraktar TB3 ile Muharip İnsansız Uçak Sistemi’nin (MİUS) TCG Anadolu’da birlikte görev yapacağını duyurdu. Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, Bayraktar TB3’ün dünyada ilk defa kısa pist bir gemiden konvansiyonel bir şekilde inip kalkan insansız hava aracı olarak çok büyük bir kuvvet çarpanı oluşturacağını belirtiyor. 2021 yılında TSK envanterine dahil olarak Türkiye’nin İHA liginde dünyadaki ilk 3 ülke arasına girmesini sağlayan Bayraktar AKINCI TİHA (Taarruzi İnsansız Hava Aracı) da kendisine ait milli havacılık irtifa rekorunu kırarak adını tarihe yazdırdı.
MİLLİ MUHARİP SAVAŞ UÇAĞI
Savunma sanayisinde dikkati çeken gelişmelerden biri Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) tarafından yapılan Milli Muharip Savaş Uçağı’nda yaşanıyor. Türkiye’nin hava gücüne büyük bir katkı yapacak uçağın 2023’te hangardan çıkması, 2025-2026’da ilk uçuşunun yapılması ve 2028 yılından sonrada envantere katılması bekleniyor.
2014 yılından bu yana TSK’ya hizmet veren ATAK helikopterleri de aynı zamanda Pakistan ve Filipinler ordusunda faal olarak kullanılıyor ve başka ülkelerden de talep görüyor.
Kaynak: Türkggün / AA-Anadolu Ajansı