ESAD’IN ASKERI DESTEK GÖRDÜĞÜ ÜLKE
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Suriye’deki savaşı The Guardian’a anlattı.
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Cenevre’de planlanan barış görüşmelerinin başarısız olması durumunda, bu başarısızlığın, çatışmanın müzakerelerle çözümlenmesine yönelik girişimler için seçilen yolun sonuna gelindiğini göstereceğini ve Suriyeli muhaliflere toplu silah verilmesinin önünü açacağını söyledi. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, The Guardian’dan Julian Borger’in sorularını cevaplandırdı. Bakan Çelik, Cenevre barış görüşmelerinin Suriye’deki çatışmaların çözümü için hayati önem taşıdığını söyledi.
Cenevre’de planlanan barış görüşmelerinin başarısız olması durumunda, bu başarısızlığın, çatışmanın müzakerelerle çözümlenmesine yönelik girişimler için seçilen yolun sonuna gelindiğini göstereceğini ve Suriyeli muhaliflere toplu silah verilmesinin önünü açacağını belirten Çelik, Haziran ortasında gerçekleştirilmesi planlanan Cenevre toplantısının, 80 bin kişinin ölümüne sebep olan iki yıllık katliamda, milletlerin güvenilirliğini korumak için son şans olduğunu belirtti.
“SURİYE HÜKÜMETİ İLK DEFA BARIŞ GÖRÜŞMELERİNE KATILACAK”
Görüşmelerin önünde ciddi engellerin mevcut olduğunu, İran’ın süreçte rol alması ve Suriyeli karşıt gruplar arasında kargaşaya sebep olması konularında uluslararası toplumdaki ayrılıkların da bunlardan birisi olduğun kaydeden Çelik, Çarşamba akşamı, Suriye hükümetinin ilk defa barış görüşmelerine katılacağını bildirdi. Çelik, delegasyonunun bir araya getirilmesine ise karar verilmediğini, Rusya’nın, bunun Şam’dan yüksek düzeyde bir katılımı garantileyeceğini daha önceden belirttiğini ifade etti.
“DİPLOMATİK GİRİŞİMLERİN TÜKENMESİ ANLAMINA GELECEK”
Bakan Çelik, Esad rejiminin kendisinin silahlandığını ve İran ve Hizbullah’tan direkt askeri destek gördüğünü belirtti. “Eğer Cenevre görüşmeleri yine Esad’ın daha fazla zaman kazanması için bir araç haline gelirse, bu bütün diplomatik girişimlerin tükenmesi anlamına gelecektir” diyen Çelik, “Eğer Cenevre görüşmeleri başarısız olursa uluslararası toplulukların karşıt grupları korumak için tüm önlemleri alması gerektiğini düşünüyoruz” dedi. Bunun karşıt grupları silahlandırmak anlamına mı geldiği sorusu üzerine Çelik, “Elbette” diyerek, “Aksi halde, uluslararası toplulukların ve adaletin görüşleri anlamsız hale gelir ve uluslararası topluluklar bir diktatörün kendi halkını katletmesine sadece seyirci kalmış olur” diye konuştu.
“BOSNA’DA DA AYNI TARTIŞMALARI YAPTIK VE 100 BİN İNSAN ÖLDÜ”
Özgür Suriye Ordusu’na silah gönderilmesinin Suriye’de yangına körükle gitmek anlamına geleceğini ve gerginliği artıracağını söyleyenlere karşı çıkan Çelik, “Bosna’da da aynı tartışmaları yaptık ve biz bu tartışmaları yaparken 100 bin insan öldü. Şimdi yine aynı şeyi yapıyoruz ve Suriye’de 100 bin insan hayatını kaybetti” dedi.
İHA