Dolar 34,6045
Euro 36,6153
Altın 2.935,81
BİST 9.640,08
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Az Bulutlu
İstanbul
14°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 14°C
Paz 13°C
Pts 12°C

Tükürüğün Sağlığa 4 Faydası

Tükürüğün Sağlığa 4 Faydası
24/02/2022 21:57
A+
A-

Hijyenik olmadığı düşünülse de, tükürük ağız sağlığı ve insan vücudunun genel sağlığı için faydalıdır.

Diş Hekimi Pertev Kökdemir, tükürüğün 4 faydasını paylaştı.

1-Ağız Temizliği: Tükürük, dişleri ve ağzı temizleyerek herhangi bir bakteri veya virüsten uzak tutmaya, böylece ağzı ve dişleri sağlıklı durumda tutmaya yardımcı olur. Yani tükürük bizim bağışıklık sistemimizin bir parçasıdır.

2-Koruma: Tükettiğimiz yiyecek ve içeceklerin çoğu asidik içeriğe sahiptir ve tükürük onu nötralize etmeye ve yumuşak dokuları, dişleri ve diş etlerini güvende tutmaya yardımcı olur. Tükürük yutulduğunda yemek borusu çevresinde zararlı tahriş edici maddelere karşı koruyucu bir kalkan oluşturarak mide ekşimesini önler.

3-Plak: Tükürükte bulunan pelikil adı verilen bağışıklık proteinleri, dişlerin etrafında koruyucu bir tabaka oluşturarak bakterilerin hızlı bir şekilde yok edilmesine yardımcı olur ve ayrıca dişleri asitlerin neden olduğu demineralizasyona karşı korur. Ancak pelikilin bir dezavantajı, düzenli olarak dişlerimizi fırçalamazsak diş taşı oluşumuna giden yolun ilk adımıdır.

4-Sindirim: Tükürük, katı ve sıvı yiyeceklerin lezzetini artıran ve aynı zamanda daha fazla sindirim için bağırsaklara ulaştığında yiyecekleri parçalayan ağzın, pH seviyesini dengelemesinde rol oynar.

Kaynak: Türkgün