Dolar 32,3799
Euro 34,6406
Altın 2.388,66
BİST 10.062,52
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çar 17°C
Per 19°C
Cum 18°C
Cts 19°C

İsrail’den tarihte ilk

İsrail’den tarihte ilk
14/12/2021 20:43
A+
A-

İsrail Başbakanı Naftali Bennett, ülkesinin tarihinde Birleşik Arap Emirlikleri’ne giden ilk başbakan oldu. Bennett, BAE’de Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan ile görüştü.

Ticaretten diplomasiye kadar birçok konu hakkında temasta bulunmaya hazırlanan İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında sıcak saatler yaşanıyor. İki ülke arasında ilişkilerin yeniden kurulmasına karar verilmesinin ardından üst düzey ilk resmi ziyaret, İsrail Başbakanı Naftali Bennett tarafından yapıldı. Naftali Bennett, tarihte ilk kez bir İsrail başbakanı olarak BAE’ye resmi ziyaret düzenledi. İsrail Başbakanı Naftali Bennett, resmi ziyaret kapsamında, Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan ile bir araya geldi. İsrail basınından Jerusalem Post, iki isim arasındaki temastan “tarihi görüşme” şeklinde bahsetti. Görüşmede iki ülke arasındaki ilişkilerin çeşitli alanlarda geliştirilmesinin ele alındığı kaydedildi.

Beyaz Saray’da normalleştiler
İsrail ile BAE, geçtiğimiz yıl 15 Eylül’de eski ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin himayesinde Beyaz Saray’da düzenlenen resmi törenle ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik İbrahim Anlaşması’na imza atmıştı.

“Karşılıklı dostluğumuz doğal”
Öte yandan BAE medyasına konuşan Bennett, “BAE liderlerine ve BAE vatandaşlarına iletmek istediğim mesaj, karşılıklı ortaklık ve dostluğun doğal olduğudur. Biz komşuyuz.” dedi. Bennett, ülkeler arasındaki ilişkileri “kendileri ve tüm bölge için değerli bir hazine” olarak nitelendirdi.

 

Ekonomik işbirliği çağrısı yaptı
Ticaret, araştırma ve geliştirme, siber güvenlik, sağlık, eğitim ve havacılık alanlarında Abu Dabi ile iş birliği çağrısı yapan Naftali Bennett, “İlişkilerimizin özellikle ekonomi alanında iyi devam etmesini bekliyorum. İş birliğimiz sadece bizim için değil, daha fazla ülke için benzeri görülmemiş ekonomik fırsatlar sunuyor, bu da bu bölgede istikrar ve refahı artırmanın bir başka unsuru.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Türkgün