Dolar 34,6028
Euro 36,3259
Altın 2.924,40
BİST 9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 12°C
Az Bulutlu
İstanbul
12°C
Az Bulutlu
Çar 13°C
Per 14°C
Cum 16°C
Cts 15°C

SGK’DAN SAĞLIK TEBLİĞİNİ YENİLEDİ

SGK’DAN SAĞLIK TEBLİĞİNİ YENİLEDİ
25/03/2013 19:15
A+
A-

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) düzenleme yaptı. Çok kritik değişiklikler geldi Tebliğinde

Düzenleme ile üniversite hastanelerinde tedavi gören yeşil kart sahipleri gerekli görülmesi durumunda başka bir üniversite hastanesine sevk edilebilecek. GATA, Haydarpaşa GATA hastanelerinde tedavi görebilecek, meslek hastalığı nedeniyle tedavi gören kişiler, birinci basamak sağlık hizmeti sunucularından kontrol amaçlı sevklerini alabilecek. Kronik hastalıkları nedeniyle ilaç kullananlar reçete alındıktan 6 ay sonrasına kadar, yeniden hekime gitmeden ilaç alabilecek, özel hastanelerde ödenen ilave ücretler gazi ve şehit yakınlarından alınmayacak

SAĞLIK HİZMETLERİ

Vatandaşlar, resmi sağlık hizmeti sunucularında uygun yoğun bakım yatağının bulunmaması ve hasta naklinin 112 Komuta Kontrol Merkezi koordinasyonunda gerçekleştirilmesi koşuluyla yoğun bakım tedavisi için özel sağlık hizmeti sunucularına da sevk edilecek.

Bu durumda, naklin 112 Komuta Kontrol Merkezi koordinasyonunda gerçekleştiğini gösterir belge yeterli kabul edilecek. Kişiler, aynı ildeki resmi sağlık hizmeti sunucularında tedavinin sağlanabileceği radyoterapi merkezi bulunmaması halinde aynı il içindeki özel sağlık hizmeti sunucularına sevk edilebilecek.

Sağlık Bakanlığı dışındaki resmi sağlık hizmeti sunucularına kronik hemodiyaliz tedavisi programı için yapılacak sevkler, aynı yerleşim yerinde varsa bünyesinde hemodiyaliz merkezi bulunan Sağlık Bakanlığı sağlık hizmeti sunucularınca yoksa müracaat edilen sağlık hizmeti sunucusunca yapılacaktır. Sağlık Bakanlığı dışındaki resmi sağlık hizmeti sunucularına yapılan hemodiyaliz amaçlı sevkler 3 ay süre ile geçerli olup sürenin bitiminde sevk belgesinin yenilenmesi gerekecek.

YURTDIŞI NAKİLLERİ

Yurt dışına tedaviye gönderilen hastaların hastalığın komplikasyonu ve acil durumlar hariç sadece sevke konu hastalıklarına ait bedeller, ödenmekteyken hastalığıyla ilişkili durumlar ortaya çıkması halinde buna ilişkin tedavilerin de ödenebileceği düzenlendi. Kurum maluliyet birimlerince yapılan sevklerde, sağlık hizmeti sunucularına 3 iş günü içinde müracaat etme zorunluluğu 10 iş gününe çıkarıldı.

MESLEK HASTALIKLARI

Meslek hastalığı nedeniyle tedavi gören kişiler, birinci basamak sağlık hizmeti sunucularından kontrol amaçlı sevklerini alabilelecek. Meslek hastalığı tespit edilen kişilerin yol parasının ödemesi kolaylaştırılarak, hastaların yol parası, aile hekimince sevk edilmesi halinde bile ödenecek.

ORGAN BAĞIŞI

Organ bağışında bulunmak isteyen vatandaşların organ bağışı için bir ilden diğer bir ile gitmeleri durumunda yol, gündelik ve refakatçi giderleri SGK tarafından karşılanacak.

REÇETE VE İLAÇ DÜZENLEMELERİ

Düzenleme öncesinde kronik hastalıkları nedeniyle ilaç kullananlar, her bir reçete ile 3 aya kadar kullanıma yetecek miktarda ilaç alabilme şansına sahipken düzenleme ile reçete alındıktan 6 ay sonrasına kadar, yeniden hekime gitmeden ilaç alabilecek. Türkiye’de tedavi şansını biten hastalardan ihtiyacı olanlar için yurt dışından getirilen ilaçlar listesine kanser ve kalıtsal hastalıklarda kullanılan öncelikli olarak 13 yeni ilaç ilave edilecek.

ŞEKER HASTALARI

Düzenleme ile oral antidiyabetik tedavi gören Tip II diyabet hastaları için SGK tarafından ödenen şeker ölçüm çubuklarının sayısı 4 kat artırılacak. Bu sayede belirli bir süre için ödenen şeker ölçüm çubuğu sayısı, 6 ayda 50 adetten, 3 ayda 100 adete çıkarılmış olacak. Ayrıca, piyasada bulunmasında sorun olabilecek ilaçların fiyatlarında iyileştirme yapılacak. 700’e yakın ürünün iskonto muafiyeti talebi değerlendirilerek, geçen yıl karar verilen 266 ürüne ilave olarak 45 üründe daha 7,5/8,5 iskonto için muafiyet tanımlanacak.

GAZİ VE ŞEHİT ÖZEL HASTANE

Özel hastanelerde ödenen ilave ücretler gazi ve şehit yakınlarından alınmayacak. Düzenleme öncesinde gazi ve şehit yakınlarından ancak resmi sağlık kurum ve kuruluşları tarafından sevk edilmeleri durumunda ilave ücret alınmıyordu.

YEŞİL KARTLILARA GATA HAKKI

Tebliğde yeşil kartlılar içinde birçok düzenleme yapıldı. Buna göre üniversite hastanelerinde tedavi gören yeşil kart sahipleri gerekli görülmesi durumunda başka bir üniversite hastanesine sevk edilebilecek. Önceki düzenlemede bu uyguluma bulunmuyordu. Yeşil kartlılar, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı üçüncü basamak sağlık hizmeti sunucularına (GATA, Haydarpaşa GATA ve TSK Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi) doğrudan müracaat edebilecek. Yeşil kartlılar ayrıca yanık, vurgun, soba zehirlenmesi gibi durumlarda uygulanan “hiperbarik oksijen tedavisi” için resmi ve özel sağlık hizmeti sunucularına doğrudan müracaat edebilecek. Primi devlet tarafından karşılananlar, organ nakli ve nakil sonrası kontrolleri için doğrudan üniversite hastanelerine gidebilecek. Ayrıca kadavradan organ nakli için özel sağlık hizmeti sunucularına doğrudan başvurabilecek.

Akşam