Dolar 34,6474
Euro 36,4362
Altın 2.929,54
BİST 9.636,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 12°C
Çok Bulutlu
İstanbul
12°C
Çok Bulutlu
Çar 12°C
Per 14°C
Cum 16°C
Cts 14°C

TBMM’DE BU HAFTA NELER GÖRÜŞÜLECEK

TBMM’DE BU HAFTA NELER GÖRÜŞÜLECEK
24/03/2013 13:04
A+
A-

Meclis, hem komisyonların hem de Genel Kurul’un gündeminin yoğun olduğu bir haftaya giriyor.

TBMM Genel Kurulu, görüşmeleri geçen hafta yarım kalan ve 35. maddesinin kabul edildiği Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu Tasarısı’na devam edecek.
Tasarı, yabancıların Türkiye’ye girişleri, kalışları ve çıkışları ile sağlanacak korumanın uygulanmasına ilişkin usulleri belirliyor.

Tasarıyla; vatansızlara, Türkiye’de yasal olarak ikamet edebilme hakkı sağlayan ”Vatansız Kişi Kimlik Belgesi” düzenlenecek. Türkiye’de kesintisiz en az 8 yıl ikamet izniyle kalan ya da Göç Politikaları Kurulu’nun belirlediği şartlara uyan yabancılara, süresiz ikamet izni verilecek. Türkiye’den transit geçecek yabancılara, havalimanı transit vizesi şartı getirilebilecek. İnsan ticareti mağduru olan yabancılar, 30 gün süreli ikamet izni alabilecek. Sınır dışı etme kararına karşı, idare mahkemesine başvurulabilecek. Mahkemenin bu konuda verdiği karar kesin olacak.

-Torba Tasarı-

Genel Kurul, ayrıca önemli düzenlemeler içeren ve geniş kapsamlı bir tasarı olan Gümrük Kanunu ile bazı kanun ve KHK’larda değişiklik yapan tasarıyı yasalaştırmak için çalışacak. Genel Kurul’un, çalışma günleri dışında cuma ve cumartesi de bu düzenlemeler için mesai yapması bekleniyor.

”Torba” tasarı, semt pazarlarından yurt dışı çıkış harcına, akaryakıt, tütün kaçakçılığından kredi kefilliğine kadar bir çok alanda düzenlemeler yapıyor.
Tasarının getirdiği önemli değişikliklerden bazıları şöyle:

-İthali yasaklanan eşyanın tespiti halinde, gümrük vergilerinin alınmasının yanı sıra, gümrüklenmiş değerinin 4 katı idari para cezası verilecek.

-Yolcuların, kişisel ve hediyelik eşya kapsamı dışında olan eşyalarının gümrük vergileri 2 kat olarak alınacak.

-THY, uçak alımında gümrük vergisinden muaf tutulacak.

-Bakanlar Kurulu, 15 liralık yurtdışı çıkış harcını sıfıra kadar indirmeye yetkili olacak.

-Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’na göre haklarında kesinleşmiş mahkumiyet kararı olanlara lisans verilmeyecek.

-Dağıtıcı lisansı sahibi, bayilerinde kaçak akaryakıt satışının yapılmasını önleyen teknolojik yöntemleri de içeren bir denetim sistemi kuracak; EPDK’nın bu sisteme erişimini sağlayacak. Sistemi kurmayanlara, idari para cezası verilecek.

-Kaçakçılık tespit edilen rafineri hariç her türlü tesiste lisansa tabi tüm faaliyetler, kovuşturmaya yer olmadığına dair karar veya mahkeme kararı kesinleşinceye kadar kurum tarafından geçici olarak durdurulacak.

-Sağlık Bakanlığı bütçesinde, her türlü uyuşturucu madde, alkollü içki, tütün bağımlılığıyla mücadele için kurulan kamu yararına derneklere aktarılmak üzere gerekli ödenek ayrılacak.

-Ticari işletme sahipleri, esnaf ve sanatkarın kullanacakları kredi ve tarım kredi kooperatiflerince kullandırılacak kredilerin kefilliğinde eşin rızası kaldırılacak.

-Kaçak akaryakıt, tütün, etil alkol, metanol ve alkollü içki kaçıran, boru hatlarından alınan ürünleri satan, satın alan, taşıyan veya saklayan kişiye, 2 ile 5 yıl arasında hapis cezası verilecek.

-Semt pazarları, imar planında belirlenmiş alanların dışında da kurulabilecek.

-Komisyonlar-

Adalet Komisyonu, 26 Mart Salı günü yapacağı toplantıda, 4. Yargı Paketi olarak bilinen Hukuk Usulü Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Tasarıyı görüşecek.

Plan ve Bütçe Komisyonu da aynı gün toplanacak; 38 maddesini kabul ettiği Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanun ve KHK’larda değişiklik yapan tasarının görüşmelerine devam edecek.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu ise 27 Mart Çarşamba günü yapacağı toplantıda, alt komisyonun hazırladığı Uludere raporunu görüşecek. Komisyon, bünyesindeki Uludere Alt Komisyonu’nun yaklaşık 15 aydır sürdürdüğü çalışmaların sonucunda hazırladığı 84 sayfalık raporu oylayacak.

Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu, Posta Hizmetleri Kanunu Tasarısı’nı; AB Uyum Komisyonu ise Patent Haklarının Korunması Hakkında KHK ile Bazı Kanun ve KHK’larda Değişiklik Yapan Tasarıyı ele almak üzere 27 Mart’ta toplanacak.

İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesindeki Engelli Haklarını ve Engelli Bireylerin Karşılaştıkları Hak İhlallerini İncelemek Amacıyla Kurulan Alt Komisyon ise 28 Mart’ta Türkiye Sakatlar Konfederasyonu ve bağlı 5 federasyonun temsilcilerinin sunumunu dinleyecek.

AA