Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Yağmurlu
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cts 9°C
Paz 10°C
Pts 10°C
Sal 12°C

Akademisyen olarak çalışabilirim

Akademisyen olarak çalışabilirim
12/03/2013 21:51
A+
A-

Bakan Davutoğlu, Stockholm Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Enstitüsü’nde çalışacaklara destek olacaklarını belirterek ”Belki bir gün akademisyen olarak ben de çalışabilirim” dedi.

Stockholm Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Enstitüsünün resmi açılışı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve İsveç Kralı Carl XVI. Gustaf’ın katıldığı törenle gerçekleştirildi.

Stockholm Üniversitesi Frescati Kampüsü’ne birlikte gelen Cumhurbaşkanı Gül ve İsveç Kralı Carl XVI. Gustaf, Rektör Astrid Söderbergh Widding ve Türkiye Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Paul Levin tarafından karşılandı.

Tören öncesinde Gül ve İsveç Kralı, üniversite yönetiminden temsilciler ve Türkiye Araştırmaları Enstitüsünün sponsorlarıyla bir araya geldi.

Sohbetin ardından Gül ve Kral, açılış töreninin yapıldığı Aula Magna Salonu’na geçerek sahnedeki yerlerini aldı.

Törende konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bakanlar, devlet adamları ve akademisyenler olarak görevlerinin bu geleneği devam ettirmek olduğunu belirterek, 1700’lü yıllarda iki ülke arasında imzalanan dostluk ve barış anlaşmasını ”büyük bir miras”’ olarak niteledi.

Türkiye-İsveç ilişkilerinin Akdeniz ile Baltık ülkeleri arasındaki ilişkiler arasında önemli örneklerden birini teşkil ettiğini ve enstitünün çalışması gereken alanlardan birinin bu olduğunu ifade eden Davutoğlu, iki ülke arasındaki ilişkinin Avrupa’nın tarihini etkilediğini, bu yüzden geçmişin çok iyi araştırılması gerektiğini dile getirdi.

Enstitünün, bugün imzalanan stratejik ortaklık belgesi çerçevesinde ekonomik, kültürel ilişkilerin nasıl geliştirilebileceğine yönelik çalışmalar yürütebileceğine vurgu yapan Davutoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

”Sadece devletler ya da hükümetler arasında değil entelektüeller, her iki ülkenin üniversiteleri, akademisyenleri arasında bunu yapmak lazım. Çünkü uzun süreli sağlam ilişkiler ancak ve ancak toplumun bütün kısımları bu ilişkileri sahiplenirse ve birlikte çalışmaya karalı olursa devam eder. Aksi halde devletler mükemmel anlaşmalar imzalar, çok iyi tanımlanmış çerçeveler çizer ama toplumların sahip olduğu kurumsal altyapı yoksa bu ilişkiler hiçbir şekilde idame ettirilemez. İşte o yüzden bugün biz, şu anda var olan stratejik ilişkilerimizi iyileştirmek adına çok güçlü bir kurumsal çerçeve başlatıyoruz.”

Enstitüde çalışacak herkese Türkiye’nin desteği konusunda garanti verdiğini söyleyen Davutoğlu, konuşmasını ”Sizin başarınız bizim başarımızdır. Çünkü siyasette yaptığımız ne olursa olsun, bunlar ancak sağlam, kültürel bir altyapı oluşturulmasına yardımcı olur. Gerisi size kalmış. Belki bir gün bir akademisyen ve sadece eski bir dışişleri bakanı olarak gelip bu enstitüde çalışabilirim” sözleriyle tamamladı.

Ombudsmanlık, XII. Şarl’ın Osmanlı’dan öğrendiği bir bilgidir

İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt de Davutoğlu’nun ”akademisyen olarak burada çalışabileceği” sözlerine atıfta bulunarak Stockholm Üniversitesinde tamamlanmamış çalışmaları olduğunu, onları bir an önce bitireceğini belirtti.

Enstitünün açılışının zamanlamasının da çok yerinde olduğunu vurgulayan Bildt, Türkiye’nin yürüttüğü dış politikanın neticesinin demokrasi ve ekonomi alanında görüldüğünü ifade ederek, şunları kaydetti:
”Bütün sorunlar çözüldü demiyorum ama ilerleme denilen şey bu değil mi? Türkiye’de de pek çok farklı alanda bu ilerleme görülüyor. Toplumlarımızı ilerletmek, Avrupa’yı ileriye taşıyabilmek için birbirimizi daha iyi anlamamız ve bu ilişkileri yürütmemiz lazım. Türkiye’yi öğrenmek için çok daha fazla kaynak ayırıyoruz. Türkiye’nin deneyimlerinden pek çok boyutuyla faydalanabilmek için kaynak sarf ediyoruz.”

Enstitünün şeref defterine ilk imzalar atıldı

Töreni sahnedeki koltuklarından izleyen Cumhurbaşkanı Gül ve İsveç Kralı Carl XVI. Gustaf, konuşmaların ardından Türkiye Araştırmaları Enstitüsünün şeref defterinin ilk sayfasını imzaladı.

AA