Dolar 34,6306
Euro 36,5001
Altın 2.930,28
BİST 9.646,05
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 12°C
Az Bulutlu
İstanbul
12°C
Az Bulutlu
Çar 12°C
Per 14°C
Cum 16°C
Cts 14°C

KARAKAYA, ET FİYATLARINDAKİ SKANDALI AÇIKLADI

KARAKAYA, ET FİYATLARINDAKİ SKANDALI AÇIKLADI
14/02/2016 21:22
A+
A-

MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya, kırmızı et fiyatlarındaki usulsüzlüğü ve skandalı madde madde açıkladı.

Milliyetçi Hareket Partisi(MHP) Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, kırmızı et fiyatının tavan yapmasına neden olan sorunun temelinde yatan skandal boyutuna varan yanlışları somut örneklerle ortaya koydu.
OT BİTMEZ YERLERE FİDAN DİKİLMİŞ
Orman Bakanlığı’nın fidan bitmeyecek 1.900-2.500 metre rakımlı yerlere on binlerce “seçimlik işçi” ile trilyonlar harcayarak sayısız fidan ve tohum ektiği, hiçbir başarı sağlanamadığı, diğer yandan bu bölgeleri hayvancılığa da kapattığı ortaya çıktı.
Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda Orman ve Su İşleri Bakanlığı bütçe görüşmeleri sırasında söz alan MHP’li Karakaya, hayvancılığı bitirme noktasına getiren yanlış ormancılık faaliyetlerini gündeme getirdi. Bakanlığın Adana’daki uygulamalarında fiilen yaşanan bariz örnekler veren Karakaya, hayvanlar için ‘yaylak’ ve ‘mera’ konumunda olan ve orman yetiştirmenin imkansız olduğu 1900-2500 metrelerde yüksek rakımlı yerlere fidan ve tohum dikildiğine dikkat çekti.
HAYVANCILIĞA İZİN VERİLMEDİ
Bakan Veysel Eroğlu’nun da hazır bulunduğu komisyon toplantısında Karakaya “1.900 metreden sonra orman yetiştirmenin imkânsız olduğu ve sadece ot bitkilerinin yetiştiği mera niteliğinde on binlerce arazi tel örgülerle kapatılarak sedir, karaçam tohumları ile yine sedir ve karaçam fidanları dikilmiştir ancak bu sahalarda ekolojik şartların da olumsuzluklarıyla herhangi bir başarı sağlanamamıştır. Bu sahalar hayvan otlatılmasına da kapatılarak küçükbaş hayvancılık sekteye uğratılmıştır” diye konuştu.
YANLIŞLARIN BEDELİNİ ÖDÜYORUZ
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı verilerine göre meralarda 4 milyon hektarlık bir azalmaya da dikkat çeken Karakaya şöyle konuştu:
“Ekmek fiyatları, et fiyatları niye bu kadar yükseliyor?
Bu, yıllardır hükümetlerinizin uyguladığı politikaların bir sonucudur. Yani fiyatlar aşağı inecek demeyle, ya da üst limitler konmayla olmuyor.
Vakti zamanında Tarım Bakanlığı’nın merdivenlerine süt üreticileri süt döktüğünde süt inekçiliği desteklenmiş olsaydı belki bunları yaşamayacaktık. ‘Anası olmayanın danası olmaz’ diye bir söz vardır. Yani, süt ineği olmayınca da maalesef et üretimi de olmuyor. Yani dünkü yanlışların bedelini bugün ödüyoruz.”
BAKAN CEVAP VEREBİLECEK Mİ?
MHP Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Mevlüt Karakaya, cevabının kamuoyuna verilmesini istediği Bakan Eroğlu’na şu soruları yöneltti:
“Kaç dönüm bir alanda, 1.900 ile 2.500 rakımlı arazide rehabilitasyon adı altında çalışma yaptınız?
Bu sahalarda kaç adet fidan dikip kaç adet tohum attınız?
Bu sahaların ne kadarında başarı sağlandı?
Bu sahalarda ne kadar harcama yapıldı?
Başarısız olan bu sahalarda bundan sonra ne yapmayı düşünüyorsunuz?
Daha önce buralarda ne kadar küçükbaş hayvan otluyordu? Şimdi bu hayvanlar nerede?
Bu şekilde ormancılık çalışmasının bilim ve teknikle bir alakası var mı?
Hayvancılığımıza sekte vuran bu olumsuz çalışma, kırmızı et fiyatlarının artmasında etkili olmuş mudur?
Doğal kaynakları akılcı kullanmayan Bakanlığınızın ülkemizi su fakiri ülke konumuna getirdiği gibi, meracılığımızı da öldüreceğinizin farkında mısınız?
Bu sahaların yeniden etüt edilerek mera ıslah çalışmalarıyla amacına uygun kullanılması için gerekli önlemlerin alınmasını ve ülke ekonomisine geri kazandırılmasını düşünüyor musunuz?”