Dolar 34,5391
Euro 36,0182
Altın 3.008,15
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Yağmurlu
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cts 9°C
Paz 10°C
Pts 10°C
Sal 12°C

2007’DEN DAHA BÜYÜK BİR EKONOMİK KRİZ GELİYOR

2007’DEN DAHA BÜYÜK BİR EKONOMİK KRİZ GELİYOR
20/01/2016 23:27
A+
A-

OECD İstişare Komitesi Başkanı William White, ‘Şu anki durum 2007’den daha kötü. Ekonomik durgunlukla savaşacak cephanemiz kalmadı’ diyerek, 2007’deki küresel borç krizinin daha kötüsünün kapıda olduğunu belirtti.

Çin’den gelen büyüme rakamlarının düşüklüğü ve petrol fiyatlarındaki gerilemeyle küresel ekonominin gidişatına ilişkin artan kaygılara bugün OECD’nin üst düzey bir uzmanından gelen uyarı eklendi.
İngiltere’de yayınlanan Daily Telegraph gazetesine konuşan Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) İstişare Komitesi Başkanı William White, “Şu anki durum 2007’den daha kötü. Ekonomik durgunlukla savaşacak cephanemiz kalmadı” dedi.
Daha önce Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) Ekonomisti olarak da görev yapmış olan White, yatırım bankası Lehman Brothers’ın batmasıyla zirve yapan küresel kriz döneminde gelişen ülkelerdeki hızlı büyümenin küresel ekonomiyi kurtardığını hatırlatarak “Şimdi onlar da sorunun bir parçası haline geldiler” dedi.
Son 8 yıl içerisinde küresel borç yükünün hızla arttığına dikkat çeken White, “Bir sonraki ekonomik durgunluk döneminde bu borçların hiçbir zaman geri ödenmeyeceği anlaşılacak. Elinde bulundurduğu varlıkların bir değeri olduğunu düşünenler zor duruma düşebilir” dedi.
‘Avrupa bankaları krize girecek’
Hızla artan borçlanma oranlarının ve ardından gelen krizlerin insanlık tarihinin bir parçası olduğunu da vurgulayan William White, “Şimdi yanıtlamamız gereken soru yaklaşan zorluklara nasıl karşı koyacağımız olmalı” vurgusunu yaptı.
Avrupa’daki bankaların son krizden bu yana çeşitli nedenlerle yaklaşık 1 trilyon dolarlık borcu silmek zorunda kaldığını hatırlatan White, bu bankaların gelişen ülkelerde yüklü pozisyonu olduğunu ve geri ödeme alınacağı şüpheli borçları sürekli olarak yenilediğini ifade ediyor.
White’a göre, Avrupa bankaları tarihte görülmemiş ölçüde bir yeniden sermayelendirme programına ihtiyaç duyabilir ve bu sermayelendirme programına devletlerin dışında mevduat sahipleri de katılmaya zorlanabilir.
Gelişen ülkelerde borç rekor düzeye çıktı
White, 2005 – 2008 yılları arasında uluslararası finans kuruluşlarında çalışan ve kriz uyarıları yapan az sayıdaki yöneticiden birisi olarak kabul ediliyor.
ABD’nin kriz sonrasında uyguladığı sıfır faiz ve parasal genişleme politikaları nedeniyle gelişen ülkelerde kredi balonları oluştuğunu söyleyen White, hızla artan dolar cinsi borçlanmanın ekonomik dengelerei bozduğunu savunuyor.
Türkiye’nin de içinde bulunduğu OECD üyesi gelişen ülkelerde toplam borçluluk oranının milli gelirin yüzde 185’ine ulaşarak rekor kırdığını hatırlatan White, “Artık gelişen ülkeler de sorunun bir parçası” dedi.
Kaynak: BBC