Dolar 34,6054
Euro 36,4257
Altın 2.927,21
BİST 9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Az Bulutlu
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Sal 11°C
Çar 12°C
Per 14°C
Cum 15°C

TUBİTAK ÇAKIROĞLU DELİLİNİ NEDEN İADE ETTİ

TUBİTAK ÇAKIROĞLU DELİLİNİ NEDEN İADE ETTİ
19/01/2016 13:01 | Son Güncellenme: 19/01/2016 13:11
A+
A-
İZMİR’deki Ege Üniversitesi’nde, Ülkü Ocakları Ege Üniversitesi sorumlusu Fırat Yılmaz Çakıroğlu’nun PKK sempatizanı öğrencilerle aralarında çıkan kavgada bıçaklandığı anı gösteren ve tahrip olduğu belirlenen kamera görüntülerinin bulunduğu harddisk, mahkeme tarafından, kurtarılıp kurtarılamayacağının belirlenmesini için TÜBİTAK’a gönderildi.

TÜBİTAK, iş yoğunluğu gerekçesiyle harddiski mahkemeye geri gönderdi. Mahkeme heyeti bunun üzerine, Yaşar Üniversitesi akademisyenlerinden oluşacak bilirkişi heyetinden rapor alınmasına karar verdi.

Ege Üniversitesi’nde, PKK sempatizanı ve ülkücü iki grup öğrenci arasında geçen yıl şubat ayında çıkan kavgada, Ülkü Ocakları Ege Üniversitesi sorumlusu Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü 4’üncü sınıf öğrencisi Fırat Yılmaz Çakıroğlu bıçaklanarak öldürüldü. Olayla ilgili, 1’i tutuklu 32 sanığın yargılandığı davanın ilk duruşması 26 Kasım 2015 tarihinde İzmir 2’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Mahkeme heyeti, Fırat Yılmaz Çakıroğlu’nun bıçaklandığı anı gösteren ve tahrip olduğu belirlenen kamera görüntülerinin bulunduğu harddiskin kurtarılıp kurtarılamayacağının belirlenmesini için TÜBİTAK’a gönderilmesine karar verdi.

Zarar görmemesi için de özel kurye eşliğinde harddisk Ankara’da bulunan Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’na (TÜBİTAK) gönderildi. İkinci duruşması güvenlik nedeniyle geçtiğimiz 6 Ocak’ta basına kapalı yapılan duruşmaya, TÜBİTAK’tan yanıt geldiği ortaya çıktı. TÜBİTAK’ın mahkemeye gönderdiği yazıda, iş yoğunluğu nedeniyle talebin yerine getirilemeyeceğini belirtip, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Adli Tıp Kurumu bünyesinde hizmet veren Kriminal Daire Başkanlığı ile iletişime geçilebileceğini bildirip, harddiski iade ettiği belirtildi.

İzmir 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, İzmir 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen başka bir davada benzer talep konusunda, İzmir’deki Yaşar Üniversitesi’nde buna yönelik çalışma yaptığını ve gerekli donanımın bulunduğunu öğrendi. Bunun üzerine, harddisk ile ilgili, Yaşar Üniversitesi’nde görevli, konusunda uzman bilirkişi heyetinden rapor alınmasına karar verildiği, mahkede görevli hakim Murat Güven de ‘naip hakim’ olarak atanmasına karar verildiği öğrenildi.

Geçen cuma günü de haklarında yakalama kararı bulunan 1’i ülkücü, 6’sı PKK sempatizanı görüşlü 7 sanığın da avukatları ile birlikte mahkemeye gelip ifade verdiği ve ardından da yakalama kararlarının kaldırıldığı belirtildi.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Geçen yıl şubat ayında Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde formasyon dersleri alan PKK sempatizanı ve ülkücü iki grup öğrencinin bir süredir yaşadıkları gerginlikler sonrasındaki kavgada, Ülkü Ocakları Ege Üniversitesi sorumlusu Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü 4’üncü sınıf öğrencisi Fırat Yılmaz Çakıroğlu bıçakla yaralanıp, hastanede hayatını kaybetti. Olaydan sonra Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin, değişik zamanlarda gözaltına aldığı 32 kişiden Sosyoloji Bölümü 4’üncü sınıf öğrencisi Nurullah S., tutuklandı. 31 kişi ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Zeki Polat, 5 ay sonra, 1’i tutuklu 31’i tutuksuz 32 sanık hakkında iddianame hazırladı. Davanın tek tutuklu sanığı Nurullah S.’nin, ‘kasten adam öldürmek, örgüt adına suç işlemek, örgüt üyeliği ve yaralama’ suçlarından ömür boyu ve 69 yıl hapis, diğer 31 sanığın ise ‘suç delilerini yok etmek, gizlemek veya değiştirmek ve yaralama’ suçlarından 5 ile 48 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmaları istendi. Davanın duruşmalarına geçen 26 Kasım’da başlandı.
DHA